Denzel tar gisler

Med actionfilmens alle velkjente ingredienser er «John Q» først og fremst et krast angrep på USAs helsepolitikk.

Og når han så åpenbart vil nå fram med et sosialpolitisk budskap, ofte ikke lettselgelig ved amerikanske billettluker, er det jo smart tenkt av Nick Cassavetes å pakke sine hensikter inn i et drama spekket med desperasjon, gisler, pistoler og væpnet politi - alt forårsaket av hovedpersonens fortvilte opprør mot systemet. Denzel Washington er John Q. Å bruke ham er også et godt trekk av Cassavetes.

Lurt trill rundt

Washington har bestandig solid kontakt med sine rollefigurer. Han agerer ikke, men får oss til å se menneskene han framstiller. Hans John Q. Archibald er en hardt arbeidende familiefar med for mange regninger og ingen muligheter til ekstravaganser. En livsnødvendig hjertetransplantasjon for sønnen er en slik luksus.

Det hjelper ikke at John Q er forsikret, for småfolk blir lurt trill rundt av forordninger og reservasjoner med «liten skrift» på alle papirer. Sykehuset er ute etter profitt.

Etter å ha trålet alle systemets irrganger uten å ha møtt annet enn veggen, griper vår mann pistolen og tar kirurgen Turner (James Woods) som gissel for å få hjelp til gutten sin.

Rettlinjet

Dramaet som følger gjør bruk av helt tradisjonelle grep. Vi har en snill politimann (Robert Duvall) og en slem (Ray Liotta), et blodsugent medieoppbud, opphissede folkemasser og skrekkslagne gisler rundt Washingtons midtpunkt. Der står han klippefast troverdig, mens regissøren ikke gjør forsøk på å avvike fra et rettlinjet handlingsforløp uten andre utganger enn den vi nå får. For ofte overdriver Cassavetes sine dramatiske virkemidler, så situasjoner og figurer nesten blir karikerte.

Til gjengjeld har han en klar holdning til sitt tema, en hovedperson å føle med, samt nok spenning til at det bærer. Ikke for George W. Bush, formodentlig - fett nok.