Depardieu er Dinas mann

Gérard Depardieu har takket ja til rollen som Jacob, mannen til Dina - spilt av Maria Bonnevie - i filmatiseringen av «Dinas bok». Wenche Foss kommer til å takke ja til å spille Depardieus mamma.

Produsent Axel Helgeland bekrefter at den franske verdensstjernen har sagt ja til rollen og at det nå bare gjenstår å forhandle ferdig hans kontrakt.

- Han sprenger nok skuespillerbudsjettet vårt, Depardieu er en av Europas dyreste skuespillere. Vi er alle selvsagt veldig fornøyde med å ha ham med, sier Helgeland.

Depardieus rollefigur Jacob dør før filmen er ferdig.

Over 100 filmer

Men koster gjør han altså: I 1999 hadde Depardieu en inntekt på 90 millioner kroner, og for sin rolle i årets Cannes-åpner «Vatel» fikk Depardieu 18 millioner kroner. Den filmen har siden vist seg å bli en gedigen flopp, det er ikke til å unngå for en hyperaktiv skuespiller som Depardieu:

Siden filmdebuten i 1970 har han spilt i godt over hundre filmer og slo gjennom internasjonalt med rollene i «Le dernier métro» (1980), «Jean de Florette» (1986) og ikke minst «Cyrano de Bergerac» i 1990. For sistnevnte ble han nominert til Oscar og fikk prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes.

Dansk regitalent

I tillegg til Maria Bonnevie knyttes nå også et annet norsk stjernenavn til plakaten: Wenche Foss som moren til Depardieu. - Jeg sitter her og leser manus akkurat nå, sier Wenche Foss når vi ringer henne.

- Jeg tror nok jeg kommer til å takke ja. Dette er jo herlig materiale dette. Og det er bra at det for min del er mest studiojobbing her i Norge, fordi jeg har jo også en del andre ting å gjøre, sier Wenche.

Det er danske Ole Bornedal som skal regissere «I am Dina», som blir en av Skandinavias største filmproduksjoner så langt, med et budsjett på 115 millioner kroner. Bornedal slo gjennom med et brak i 1994, da hans grøsser «Nattevakten» ble en stor kinosuksess. Han laget seinere en amerikansk versjon av filmen, med Nick Nolte, Patricia Arquette og Ewan McGregor i hovedrollene. Bornedals åpenbare regitalent har bidratt mye til å hente gode skuespillere til «I am Dina», selv om rollebesetningen etter planen skulle ha vært unnagjort for lenge siden.

Flere nordmenn

Men hvis Jørgen Langhelle og danske Mads Mikkelsen takker ja til tilbudene om å spille Depardieus stesønner Anders og Nils, er nå de viktigste rollene i «I am Dina» besatt:

Maria Bonnevie er Dina og Pernilla August hennes mor, av de store rollene gjenstår da Dinas far og hennes store kjærlighet, russeren Leo.

- Vi regner med å få med en god del norske skuespillere i filmen, Dinas far, for eksempel, men Leo blir nok en utlending. Han trenger ikke nødvendigvis være en stor stjerne, men en motvekt til Depardieu, sier Axel Helgeland.

I NORSK FILM: Gérard Depardieu får en av hovedrollene i den norskproduserte filmen «I Am Dina», basert på Herbjørg Wassmos «Dinas bok».Foto: SCANPIX