Departementet og virkeligheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utflagging: Ifølge Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet (Dagbladet 21.9) spiller det ingen rolle om rederiene flagger ut, fordi eksportinntektene fra skipsfarten motsvares av importen som rederienes virksomhet genererer. Det eneste som betyr noe for handelsbalansen, skriver Axelsen, «er hvor mye vi sparer i Norge, og om vi sparer mer eller mindre enn våre innenlandske investeringer». Hvis virkeligheten var slik, er det vanskelig å forstå hvorfor styrking av eksportnæringene står øverst på dagsorden for omtrent alle lands regjeringer.

Det som utløste den kraftige ordbruken fra Axelsen, var Mandag Morgens beregning av hva Norge kunne tape i eksportkostnader ved fortsatt utflagging av rederiene. Etter at forslaget om tilbakebetaling av skattekreditter for 20 milliarder ble kjent like før kommunevalget, har flere rederier – bl.a. Høegh, Wilhelmsen, Odfjell – gjort det klart at de skrinlegger planer om hjemflagging.

Andre rederier har varslet at de vil flagge ut, og flytte mer av flåten utenlands. Denne utviklingen har, som det fremgår av SSBs tall for utenriksregnskapet, kostnader i form av lavere eksportverdi fra sjøfarten. Ifølge SSB utgjorde skipsfartens fraktinntekter i 2004 46 prosent av totale eksportinntekter fra Norges handel med tjenester. Men samtidig fremhever byrået: «På importsiden var det særlig driftsutgifter i sjøfarten som økte i verdi»., og denne importen har vært økende de siste årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer