Depeche Mode er tilbake

Hør lydklipp fra Depeche Modes neste album «Exciter». Kun på Dagbladet.no

De engelske synthrockerne Depeche Mode har gjennom motgang og medgang, sjølmordforsøk og overdoser, nerveproblemer og helseproblemer, solgt over 50 millioner plater. I vår kommer det tiende studioalbumet, «Exciter», 20 år etter debuten «Speak & Spell».

En ny produsent, Mark Bell, som tidligere har jobba for Björk, er tatt om bord. Og vi kan forvente oss et tradisjonelt Depeche-album ifølge pressemeldingen.

- Det er nesten som en hitsamling av låter som aldri ble gitt ut, sier vokalist Dave Gahan. Låtskriver Martin Gore mener plata er lysere enn før:

- Det er fremdeles mørkt, men jeg finner den mer oppløftende.

Og Depeche Mode begynte veldig lyst og lett.

20 år med synth og litt gitar

Bandet ble til i den engelske byen Basildon i 1980. Kompisene Martin Gore, Andrew Fletcher og Vince Clark fikk med seg vokalist David Gahan, kalte seg Depeche Mode (fransk for rask mote) og har siden aldri gått av moten.

Bandet forkastet gitarene og heiv seg på synthtrenden som rei England etter punken. Låta «Photographic» skaffet Depeche en tilhengerskare på Londons klubbscene. Snart var de plukket opp av Mute Records. Der har de blitt værende.

Debuten Speak & Spell i 1981 ble en suksess med to hitsingler, «New Life» og «Just Can't Get Enough». Til tross for herjinger på hitlisten forlot Vince Clark bandet. Clark hadde skrevet 8 av 11 låter på debuten og det så mørkt ut for oppfølgerplata. Men få er uerstattelige. Alan Wilder ble nytt medlem og Martin Gore tok over rollen som låtskriver.

I 1982 fortsatte Depeche Mode suksessen med den mørkere oppfølgeren «A Broken Frame».

- Man må forandre seg. Før var vi elektropop, nå er det noe annet, fortalte vokalist Gahan pressen i 1982.

Politikk og sadomasochisme

1983-plata «Construction Time Again» ble en politisk plate, der Depeche angrep blant annet kapitalisme og kjernekraft.

Med «Some Great Reward» året etter kom gjennombruddet hos massene for gjengen fra Basildon. Her utforsket de kjærlighetens mørke sider i «Master and Servant», og synthklassikeren «Blasphemous Rumours» og den mer industrielle «People are People» ble kjempehits.

De neste tre åra fortsatte Martin Gore & Co å gi ut den ene hiten etter den andre. Fra 1987 var det pause før de kom på banen med «Violator» i 1990. Mer gitar, raskere rytme men ellers en velkjent formel, og albumet solgte millioner. Singlene «Personal Jesus» og «Enjoy The Silence» solgte til gull og Depeche spilte for fulle saler verden over. Men nedturen lå foran dem.

Dop og sjølmordsforsøk

Etter «Songs of faith and devotion» i 1993 stod problemene i kø. Indre strid rev Depeche Mode i stykker, og i 1995 forlot Alan Wilder gruppa.

- Den forrige turneen vår var et sant helvete. Det var en eneste stor fest. Og når du fester 14 måneder i strekk, er du dømt til å få trøbbel. Det må gå galt, og det gjorde det også til gagns. Vi gikk hverandre på nervene, samtidig som alle fire satt til knes i personlige problemer. Vi var alle psykisk og fysisk utslitte etter turneen i 93 og 94. Selv var jeg også drittlei musikken vår, meldte Gore til Dagbladet.

Verst var det for vokalist Gahan, som slet med klassiske rockeproblemer: depresjon og dop. I 1995 ble han brakt til sykehus etter å ha kuttet pulsårene. I mai 1996 var Gahan igjen på vei inn i døden. Da ble han funnet livløs på et hotell i Hollywood, etter en overdose på heroin og kokain.

- - Det toppet seg helt i fjor sommer (1996). Vi trodde vi skulle miste ham. Den dagen han tok overdosen var han i dødens rike et par minutter. I ettertid er det nok det som har gitt ham et ønske om å leve, fortalte Gore og Fletcher til Dagbladet.

Ny plate - en overraskelse

Men utrolig nok holdt de tre gjenværende sammen. I 1997 gav Gahan, Gore og Fletcher ut «Ultra», en plate de færreste hadde trodd mulig noen år tidligere. September året etter kom samleplata «The Singles 86>98» og Depeche Mode la ut på verdensturne, en turne mange tippet som deres siste.

- Etter vår siste turne, var jeg ikke sikker på hva som skulle skje. Hvis dette var slutten så var det greit, sier Gahan og fortsetter:

- At vi spilte inn et nytt album var en overraskelse.

Den overraskelsen heter «Exciter» og kommer i mai. Fram til den tid kan du høre deler av tre av låtene her på Dagbladet.no.

Foto: ANTON CORBIJN<p> HØR LYDKLIPP I REAL:</B><br><a href=http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/DepecheMode.ram>Body Speaks</a><br><a href=http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/DepecheMode1.ram>Dream On</a><br><a href=http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/DepecheMode2.ram>Shine</a><p> HØR LYDKLIPP I WINDOWS MEDIA:<br> <a href=http://live2.sonera.se/ftp/dbmed/kultur/02/08/bodyspks.wma>Body Speaks</a><br><a href=http://live2.sonera.se/ftp/dbmed/kultur/02/08/dream_on.wma>Dream On</a><br> <a href=http://live2.sonera.se/ftp/dbmed/kultur/02/08/shine.wma>Shine</a>
<B>LÅTSKRIVEREN:</B> Martin Gore (t.v) er hjernen i Depeche Mode.
NARKO:</B> Vokalist David Gahan er kvitt narkoproblemene som holdt på å ta livet av ham.
<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=151 hspace=2 align=left><tr><td class='BakgrFaktaboks' bgcolor='#CCCCCC' valign=top rowspan='2' width='1'><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='1' height='1'></td><td class='BakgrFaktaboks' bgcolor='#CCCCCC' width=2 valign=top><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='2' height='1'></td><td bgcolor='#CCCCCC' valign=top class='BakgrFaktaboks'><font face='Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif' style='font-size:11px' size='-2'> <B>DISKOGRAFI:</B>< </font></td></tr><tr><td valign=top width='2'><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='2' height='1'></td><td align=left valign=top width=148><font size='-2' face='Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif' style='font-size:11px'> <B>Studioalbum<br>Speak & Spell 1981<br>A Broken Frame 1982<br>Construction Time Again 1983<br>Some Great Reward 1984<br>Black Celebration 1986<br>Music for the masses 1987<br>Violator 1990<br>Songs Of Faith And Devotion 1993<br>Ultra 1997<br>Exciter 2001<p>Livealbum<br>101 1989<br>Songs of Faith And Devotion - live 1993<p>Samlealbum<br>The Singles 81>85 1985<br>The Singles 86>98 1998. </font></td></tr><tr><td colspan='3'> </td></tr></table>
EXCITER:</B>Depeche Mode er klar med sitt 10. studioalbum til våren.
GJENVÆRENDE:</B>Andrew Fletcher (f.v), Martin Gore og David Gahan har holdt sammen i tykt og tynt.