Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Depresjonene gjør meg til en bedre komiker

Komiker Rigmor Galtung (41) om livet med en bipolar lidelse.

KLAR MED BOK: Rigmor Galtung (41) har skrevet bok om livet med bipolar lidelse. Målet er å nå ut til pårørende og de som har sykdommen men ikke våger å snakke om den. Foto: LARS EIVIND BONES
KLAR MED BOK: Rigmor Galtung (41) har skrevet bok om livet med bipolar lidelse. Målet er å nå ut til pårørende og de som har sykdommen men ikke våger å snakke om den. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2001. De destruktive tankene var i ferd med å ta overhånd, men Rigmor Galtung klarte å holde maska i glansrollen sin som Gro Harlem Brundtland. I salen satt helsepersonell fra Vinderen Psykiatriske og klappet ekstatisk.

To dager etterpå var Galtung selv innlagt ved psykiatrisk avdeling på Lovisenberg sykehus. Hun hadde diagnosen reaktiv psykose.

- Når jeg er syk tenker jeg at det ikke kommer til å gå over. Jeg tror at jeg er i evigheten og at evigheten er helvete. Jeg får vrangforestillinger og tenker katastrofetanker om at jeg kommer til å bli økonomisk ruinert og at barnevernet kommer til å ta fra meg sønnen min, sier Rigmor Galtung til Dagbladet.

Komikeren og skuespilleren har diagnosen bipolar lidelse. I boka «Fullt lys og stummende mørke», forteller hun om barndom, oppvekst og voksenliv preget av positivitet, glede og noen dype nedturer.

Skambelagt
Psykiske lidelser er forbundet med mye skam. Det er lettere å snakke om at man har diabetes eller lungebetennelse. 90 prosent av tida er jeg helt frisk, men jeg har lært meg å akseptere at jeg har en sykdom. Jeg håper at jeg kan være med på å bryte ned noen fordommer, sier hun.

Vi kjenner henne kanskje best for parodiene av Gro Harlem Brundtland, Siv Jensen og Wenche Myhre. Hun har vært fast innslag i diverse TV-show, og har satt opp forestillinger med komikolleger som Rune Andersen og Jon Schau. De gangene depresjone har tatt overhånd, har hun fryktet for jobben og karrieren.

TAKKER GRO: Komiker Rigmor Galtung har høstet strålende kritikker for sin parodi av Gro Harlem Brundtland. Når hun føler seg usikker hender det at hun stiller seg spørsmålet «hva ville Gro gjort?». Foto: SCANPIX
TAKKER GRO: Komiker Rigmor Galtung har høstet strålende kritikker for sin parodi av Gro Harlem Brundtland. Når hun føler seg usikker hender det at hun stiller seg spørsmålet «hva ville Gro gjort?». Foto: SCANPIX Vis mer

- Diagnoser kan gjøre at man blir stigmatisert. I komibransjen var jeg redd for at det skulle bli oppfattet som at «hun kan vi ikke stole på, hun blir jo syk». Og det er kanskje litt sånn? Det var en redsel jeg hadde og som kanskje var begrunnet, men nå har jeg lært meg å drite i det.

Kreativ
Hun ler rått. Utdannelsen som hjelpepleier har sikret henne «noe å falle tilbake på», men det er jobben som komiker og foredragsholder som er hovedgesjeftet. Selv tror hun ikke at komikarrieren hadde vært en realitet uten sykdommen.

- Det er flere i bransjen som har den samme sykdommen, og det er bevist at mennesker med bipolare lidelser ofte er mer kreative enn andre. Jeg tror at det gjør meg til en bedre komiker. Man har en bunnklang som ikke bare er overflatisk, sier Galtung.

«Fullt lys og stummende mørke» er en personlig beretning der forholdet til hennes nærmeste også blir beskrevet. Galtungs sønn var 3 år gammel første gang hun ble innlagt. Nå er han 13 og bor hos faren de gangene moren trenger behandling.

Vil nå pårørende
- Det er en ærlig bok på godt og vondt, men jeg foretrekker det framfor parfymerte versjoner om folk som har møtt veggen. Håpet er jo å nå pårørende og de som sliter med det samme, men ikke tørr å snakke om det, forteller hun.

Når Rigmor Galtung holder foredrag om psykiske lidelser, kommer hun ikke utenom Gro Harlem Brundtland. Parodien er med både på og utenfor scenen.

- Jeg har mye å takke Gro for. Hun har en naturlig autoritet i både holdning og kroppsspråk. De gangene jeg føler meg usikker hender det at jeg tenker «hva ville Gro gjort?».

I boka understreker hun likevel at hun ikke vil ha noen annen psyke enn den hun har.

- Ellers hadde jeg ikke fått oppleve den intense gleden og kreativiteten som bor i meg. Lys om mørke er nok mer ekstremt for meg enn for de fleste. Det kom til et vendepunkt der jeg klarte å se at dette er en gave mer enn en forbannelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!