Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Deprimerende gjenkjennelig

Nå må politiet lære.

HAR RETT: - Vi har fått en rapport som er gjenkjennelig, svarer på oppdraget og er egnet for læring, sa Bjørland ved innledningen til pressekonferansen.

Hun har rett.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HAR RETT: - Vi har fått en rapport som er gjenkjennelig, svarer på oppdraget og er egnet for læring, sa Bjørland ved innledningen til pressekonferansen. Hun har rett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Både politidirektør Benedicte Bjørnland, PST-sjef Hans Sverre Sjøvold og politisjef i Oslo Beate Gangås var ydmyke og og åpne på torsdagens pressekonferanse om evalueringen av politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum. Det eksterne utvalget har levert en grundig rapport, både om håndteringen av tipset PST mottok om Philip Manshaus et år før angrepet, om deres trusselvurdering og håndteringen av denne og om politiets håndtering av selve aksjonen den 10. august i fjor.

- Vi har fått en rapport som er gjenkjennelig, svarer på oppdraget og er egnet for læring, sa Bjørland ved innledningen til pressekonferansen.

Hun har rett. Kritikken i rapporten er deprimerende gjenkjennelig. Nå må politiet bruke anledningen til å lære av det som skjedde før og under moskéangrepet.

Bakteppet er det mest dramatiske høyreekstreme angrepet i Norge siden 22. juli 2011. Kritikken 22. juli-kommisjonen kom med i 2012 var tung, bred og brutal. Den rapporten var dedisert til ofrene 22. juli, denne er dedisert til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, som ble drept av broren Philip Manshaus før angrepet på moskéen. Mye er blitt bedre siden 2011, mener utvalget. Ytterligere forbedringer må til.

Utvalgsleder Anja Dalgaard-Nielsen peker i hovedsak på tre områder for forbedring: formidling og oppfølging av trusselvurderinger, tipshåndtering og politiets operative håndtering. Utvalget mener politiet burde hadde en bekymringssamtale med Manshaus etter tipset om ham. At PSTs nye trusselvurdering om økt fare for høyreekstreme angrep mot muslimer burde vært delt bredere, både innad i politiet, med moskéene og i offentligheten. Og de mener politiet kunne og burde kommet raskere til moskéen etter angrepet. Det tok 22 minutter fra politiet ble varslet til gjerningsmannen ble pågrepet.

En av årsakene til at det ikke skjedde raskere, var at operasjonssentralen aldri sendte ut en såkalt PLIVO-melding på sambandet, om pågående, livstruende vold. I tillegg var nærmeste patrulje ikke lokalkjent og ble sendt feil vei av google maps.

Ni år etter at en gul lapp med vesentlig informasjon om Ander Behring Breivik ble liggende på en pult på operasjonssentralen og Delta kjørte feil på vei til Utøya, er nettopp rådet om se på operasjonssentralenes oppgaver og bemanning vesentlig. Nå må politiet lære. Rapporten og ydmykheten legger til rette for det.

ROT: I «Al-Noor»-rapporten kommer det fram at den første patruljen ikke var kjent i Bærum, og ble ledet feil av Google Maps. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!