Deprimerende usympatisk

Det er nesten ondskapsfullt av forlaget å gi ut en så usympatisk selvbiografi.

TO SIDER: Runar Søgaard er reality-kjendisen som påstår at han avskyr tv, og at han hele sitt voksne liv har prøvd å holde seg unna media. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TO SIDER: Runar Søgaard er reality-kjendisen som påstår at han avskyr tv, og at han hele sitt voksne liv har prøvd å holde seg unna media. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Gud gav oss ti bud - jeg har brutt ni av dem»

Runar Søgaard

Selvbiografi

Forlag: Vigmostad & Bjørke
Oversetter: Cecilie Winger
Utgivelsesår: 2020

«Den mest forløyede og selvopptatte selvbiografi jeg har lest.»
Se alle anmeldelser

Kjendisbiografier dominerer mer og mer av norsk forleggeri. Nå er det B-kjendisen Runar Søgaards tur. Han er kjent som reality-deltaker i «Farmen» og Carolas eksmann (for dem av oss som er gamle nok til å huske henne). Boka er oversatt fra svensk, og i nabolandet er nok Søgaard langt mer beryktet. Han er tre ganger dømt for økonomisk kriminalitet, har omtalt Muhammed som en forvirret pedofil, og gjort seg en karriere som vekkelsespredikant der han blant annet har holdt politiske møter med SD-leder Jimmie Åkesson.

«Jeg lærte tidlig i livet at du som en god kristen skulle vende det andre kinnet til. Men når det gjelder media og journalister, har jeg gjort dette så ofte at det nå ikke lenger var noe kinn igjen å vende», skriver han med et av mange umulige bilder i boka. I kjent Trumpsk stil hamrer han løs på alle løgnene de venstrevridde fake-news-mediene skriver om ham. Kongsvinger-gutten, som er fjerde generasjons pinsepredikant, skriver ubeskjedent at «Gud må ha skapt Runar en dag Han ville leke med solen», og forteller at han skal ha fått inspirasjon til å skrive sin selvbiografi av apostelen Paulus, som sa om seg selv at «Jeg er lest og kjent av alle».

Turbulent ekteskap

«Jeg har alltid brent for å hjelpe mennesker, og Carola var selvsagt intet unntak», sier han om møtet med Carola i 1990. Han skal overhodet ikke ha brydd seg om hennes kjendisstatus, men møtt henne med sin helt særegne «forståelse, omsorg og empati».

Med kryptiske bilder forteller han om et turbulent ekteskap der Carola allerede på bryllupsreisen mente han var feil mann. Han forteller at de solgte sønnen Amadeus' fødsel for 250 000 kroner til Se og Hør, i et forgjeves forsøk på å holde unna resten av mediene. Selv angrer han på at han slengte katta hennes ut av vinduet og skjøt den, fordi den tisset på hans nye hvite Lacoste-skjorte. Carola ble «så klart kjempetrist».

Den beskjedne reality-deltakeren betror oss at han avskyr tv, og hele sitt voksne liv har slitt for å holde mediene unna. Sin kriminelle økonomiske virksomhet bagatelliserer han som slurv, og gir skylden på en ung kvinnelig økonomiansvarlig. Med et underlig språk forteller han om ablegøyer og spillopper, fantestreker og ugagn, og på kjendisbiografisk vis blåser han opp trivialiteter inntil det parodiske. Eksempelvis betror han oss at også han har slitt med «periodemisbruk av sukker». Oppgjøret med avhengigheten var «en sannhet som satte ham fri».

Pompøs

Ellers er han like pompøs som diffus med hva han faktisk har bedrevet i disse årene, annet enn å ha stått på scenen «tusentalls ganger og snakket med til sammen over en million mennesker». Samt sett «hvordan massevis av mennesker ble kurert for en mengde fysiske sykdommer i løpet av ett og samme møte».

Hvorfor boka i det hele tatt utgis på norsk, er en gåte. Selv kan jeg selvsagt kritiseres for å si meg villig til å anmelde dette nitriste eksempelet på Se og Hør-forleggeri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer