PRØVEOVERSATT:  Aleksander Bergans debutroman «Fantombildet» skal oversettes for det utenlandske markedet. - Jeg er veldig glad for dette, og etter hva jeg har forstått skjer ikke dette ofte med debutanter, sier Bergan. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PRØVEOVERSATT: Aleksander Bergans debutroman «Fantombildet» skal oversettes for det utenlandske markedet. - Jeg er veldig glad for dette, og etter hva jeg har forstått skjer ikke dette ofte med debutanter, sier Bergan. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Der barn før ville bli brannmenn, vil de i dag bli kjendiser

Aleksander Bergan harselerer med kjendisjaget i sin nye bok.

(Dagbladet): - Jeg prøver å si noe om å leve i en tid hvor man forholder seg til andres tilsynelatende lykke, sier Aleksander Bergan (34) til Dagbladet.

Til daglig er han journalist i magasinet Mann, men er nå aktuell med romanen «Fantombildet». Han debuterer på Aschehoug, og har skrevet nærmere trehundre sider om hovedpersonen Casper Isaksen.

Han er en anonym forlagsmedarbeider i Oslo, som ved en tilfeldighet havner i tabloidenes søkelys etter en reporter tror han er en verdensberømt nordmann som har vendt hjem. Isaksen går inn i rollen som mulitikunstneren med samme navn som seg selv, og blir til slutt fantombildet som tegnes av ham.

Oppmerksomhetsjag - Som coveret viser, er det også et nikk til Andy Warhols sitat om 15 minutters berømmelse. Der barn før ville bli brannmenn, vil de i dag bli kjendiser. Mange går rundt med en forvetning om at de skal gjøre noe stort og viktig, sier Bergan og fortsetter:

- Det er ikke kritikk av kjendiser, men jeg prøver å beskrive et miljø og den tida vi lever er i, og der tar kjendiser stor plass. Det er mer en tidskritikk.

- Er vi blitt for høye på oss selv?

- Det handler om behovet for å bli sett, og det tror jeg fortoner seg på en annen måte i dag enn tidligere. Vi ser det med Facebook - det legges ut bilder av hjemmelagde kjøttkaker og barnedulling. Jeg merker det selv også. I går posta jeg et bilde av coveret fordi jeg vil vise fram boka, og ble sittende å følge med på om jeg fikk likes, så jeg er ikke helt usykldsren, svarer Bergan.

Prøveoversatt Handlingen i «Fantombildet» foregår i Oslo sentrum. Det festes, drikkes og snortes kokain over en lav sko, og gratis klær deles ut til «kjendisen» Casper Isakensen. Samtidig får hovedpersonen stadig spørsmål fra sin venninne om hvem han egentlig er.

Bergan beskriver fortellingen som en sarkastisk roman hvor alt er overdrevet, og flere reelle personer som Ari Behn og Herbjørg Kråkevik nevnes i bisetninger.

Allerede før romanen kom i norske bokhandlere, ble det bestemt at den skal prøveoversettes for et utenlandsk marked, noe som skjer svært sjelden for debutanter.

- Det vil si at de 25 første sidene oversettes til engelsk, og blir pitchet inn hos ulike forlag. Det er ikke sikkert at den blir solgt til utlandet av den grunn, men det betyr at forlaget har tro på den. Jeg er veldig glad for dette, og etter hva jeg har forstått skjer ikke dette ofte med debutanter, sier Bergan.

 NIKK TIL WARHOL: Coveret til forfatterdebutant Aleksander Began er inspirert av Andy Warhols popkunst.
NIKK TIL WARHOL: Coveret til forfatterdebutant Aleksander Began er inspirert av Andy Warhols popkunst. Vis mer