Der hvite barn leker best

Ingen jenter fra Asia har noen gang vunnet den prestisjetunge Elite Model Look-konkurransen. Selv på hjemmebane må de nøye seg med å havne i annen rekke.

For å ta fakta først: 65 vakre jenter fra over 50 land kjemper om en av topplasseringene i søndagens finale i Elite Model Look i Singapore. Tolv av deltakerne er fra Asia. De tre vinnerne er garantert modellkontrakter på over 3,2 millioner kroner. Og det vil komme som et sjokk om vinneren er asiat.

Konkurransen har vært avholdt i 21 år, og blant modellene som har fått en knallstart på karrieren hos byrået Elite, finnes navn som Cindy Crawford, Gisele Bundchen, Norchene Cherif og Yfke Sturm.

Om du finner en eneste jente fra Asia på vinnerlista? Nei.

- Rasisme

The Straits Times slår fast at sjansen for at en asiatisk jente skal vinne, er mindre enn midjemålet til deltakerne.

- Det finnes alltid en mulighet. Men sjansen er ikke stor, sier Calvin Cheng, en av Elite-sjefene i Asia.

- En hvit modell har større sjanse for å vinne. Hvis en asiat skal gå til topps, må hun være internasjonal nok til å kunne jobbe over hele verden. Hun må appellere til alle markeder.

Asiatiske Lyn Wang har opplevd motebransjens rasisme på kroppen. Toppmodellen fra Singapore deltok i Elite-konkurransen da den ble avholdt i New York i 1991. Hun reagerte sterkt på hvordan asiatene ble diskriminert.

- Det eksisterer store fordommer mot deltakere med gul hud. De hvite vurderer skjønnhet på en helt annen måte enn oss, sier Wang til avisa.

Absurd

Sjefen for Carrie Models, Linda Teo, mener det vil ta minst ti år før verden får et asiatisk svar på Claudia Schiffer.

- Det blir flere og flere asiatiske modeller. Men de blir aldri virkelig store. Fordi de ikke har europeisk utseende.

Elites president i USA og Europa, Gerald Marie, er ikke enig i at det er ekstra vanskelig for asiater å vinne skjønnhetskonkurransen.

- Det blir absurd å hevde at disse jentene ikke kan vinne.

Han blir konfrontert med at ingen asiatiske jenter har vunnet konkurransen siden første gang den ble arrangert for 21 år siden.

- Men det har ikke vært noen vinnere fra USA de siste 17 årene heller, sier Gerald Marie.

Da har han nok ikke tatt med i betraktningen at det bor over ti ganger som mange mennesker i Asia som i USA.

PS! Gerald Marie var mannen som ble hengt ut i BBCs dokumentar om utnytting av unge modelljenter.

MODELLENE: Jentene stilte opp til fotografering etter velkomstseremonien. Hvis du lurer på hvorfor det ikke er noen bilder av de tolv asiatiske deltakerne i denne saken, er svaret enkelt: Ingen av de store nyhetsbyråene har sendt ut slike bilder.
UNGE MODELLER: 16 år gamle Christel Petersen (t.v) fra Danmark og 15 år gamle Harriet Cullingford (t.h) slapper av mellom øktene.
IDYLL: Jentene tar seg en løpetur i vannet, til ære for fotografene.
STRANDLØP: Fotografene stimlet sammen da jentene løp på stranda.