KOMMENTARER

Litteratur og nasjonsbygging

Der ingen snakker samme språk

Ukraina får kritikk for aggressiv språkpolitikk. Det bør landet være forsiktig med. Språklig sett er Ukraina spesielt sårbart.

UKRAINSK FORFTTER: Men skrev på russisk. Nikolaj Gogol 1809-52. Portrett av F.A. Møller fra 1841. Foto: NTB / Scanpix
UKRAINSK FORFTTER: Men skrev på russisk. Nikolaj Gogol 1809-52. Portrett av F.A. Møller fra 1841. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den fremste intellektuelle dissidenten i det en gang «kommunistiske» Øst-Europa, Václav Havel - mannen det er Nobelkomiteens største unnlatelsessynd og ikke ha gitt fredsprisen, og fred være med hans rastløst kjederøykende minne - sa en gang:

- Vi er bare ti millioner tsjekkere. Og det vet vi veldig godt.

Det forfatteren Havel mente var at som et lite språksamfunn i Europa, måtte tsjekkerne ta vare på, og dyrke språket sitt. Det sa han i rollen som nasjonsbyggende president, og ikke som skrivende dissident. For språk er avgjørende som nasjonal markør, det er nasjonenes lim. Det vet man ikke minst i Tsjekkia, der det dominerende språket i hovedstaden Praha for 100 år siden var tysk, og ikke tsjekkisk.

Og man vet det i Ukraina, der russisk var det totalt dominerende språket i hovedstaden Kiev for 100 år siden, og der det ennå snakkes like mye russisk som ukrainsk i byens sentrum. Det var derfor kontroversielt da president Petro Porosjenko i slutten av september skrev under på en lov der bare ukrainsk skal være undervisningsspråket etter 5. klasse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer