Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Der menn er menn

Overraskende profesjonell thriller om biologiske våpen, Saddam Hussein og mye mer.

BOK: Sjelden har en norsk thriller kommet på et mer passende tidspunkt enn «Homers hule». Her handler det om biologisk krigføring, om forholdet mellom USA og Irak, om Saddam Hussein og George W. Bush, PKK og CIA. Legg så til noen korsikanske leiemordere og et hardt presset afrikansk stammefolk, og resultatet er en norsk roman utenom det vanlige.

Menn er menn

«Internasjonal thriller» er forlagets merkelapp på denne boka. Det er store sko å fylle, om ikke språklig og litterært, så i alle fall i forhold til intrige og research. Tankene går til gamle travere som Ian Fleming og Tom Clancy, eller for den saks skyld til Jan Guillous Hamilton-bøker.

Bokdebutant Arve Osland, til daglig biokjemiker, kommer anstendig ut i sammenlikning med de fleste.

Han er korthogd og saksorientert i språket, og spenner opp et stort lerret. Likevel holder han seg i skinnet, og runder det hele av på under tre hundre sider. Et positivt måtehold. Bøker som dette behøver ikke på død og liv være på seks hundre sider, selv om det ofte kan se sånn ut. Når dette er sagt, kunne Osland likevel ha spandert mer armslag på sin skotske helt, den modige vitenskapsmannen Robert McGrath.

Oppfinnsomt

Han er en idealistisk fyr som lever for forskning på tropesykdommer i Etiopia. Plutselig befinner han seg på vill flukt fra profesjonelle mordere, som han utmanøvrerer og dreper med forbausende oppfinnsomhet. Man får vel anta at slikt gjør inntrykk på sjela, men Osland dveler ikke ved de indre landskap.

Dette er internasjonal thriller, må vite. Blodet renner, menn er menn. Sjangeren innbyr ikke til mer. Likevel er det ikke forbudt å tøye grenser, å være enda mer ambisiøs.

Kanskje går Osland mer i dybden i sin neste bok? Ikke fordi han må, men fordi han kan. Det er lov å forvente dette av en moden og lovende debutant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media