- Der tok du meg med buksene nede!

Professor Rolf Høyer er en av Norges ledende mediekommentatorer. Han gir ut sitt eget mediebrev, og brukes hyppig som kommentator av andre. Samtidig investerer han i medieaksjer. Sist kjøpte han 3000 aksjer i Schibsted. Det har han aldri fortalt.

Dagbladet har gått gjennom Schibsteds aksjonærprotokoll, og når vi spør Høyer, legger han seg flat:

- Der tok du meg med buksene nede. Siden november i fjor har jeg vært innehaver av 1000 aksjer i Schibsted, sier han.

Seinest i går uttalte han seg om TV2-konsesjonen til NRK Radio. Schibsted eier 33 prosent av TV2.

Investering for barna

- I den siste versjonen av aksjonærprotokollen står du oppført med 3000 aksjer?

- Nå må jeg slå opp i boka mi... Ja da, det har jeg. Den posten har jeg fordi jeg synes det er et veldig bra selskap å plassere sine barns penger i.

- Men hvordan er det med rolleblanding, du kommenterer mediene mye?

- Ja, jeg gjør det. Hvis man er skikkelig puritansk, så kan det nok kritiseres, ja, sier Høyer.

Hans aksjepost i Schibsted er med dagens kurs verdt rundt 300000 kroner.

Rolf Høyer driver, i tillegg til å være professor på BIs senter for medieøkonomi, selskapet Rolf Høyer AS - hvor han er eneeier. Gjennom flere år har han investert i aksjer, både gjennom aksjeselskapet og som privatperson.

I likningen for 1999 står han oppført med en formue på over ni millioner kroner. Aksjene i Schibsted er ifølge Høyer oppført på ham som privatperson.

Ikke bare Schibsted

Men det er ikke bare i Schibsted Høyer har investert. Også i Media Holding, Sten Ture Jensens engang så oppblåste mykpornoselskap, plasserte Høyer penger.

- I 1999-regnskapet for aksjeselskapet ditt står det at du eier 10000 aksjer i Media Holding?

- Ja, det stemmer det. Men Media Holding er en helt verdiløs sak, så den burde egentlig ikke stå i regnskapet. Så det synes jeg egentlig ikke du kan regne med.

- Har du holdt på med investeringer lenge?

- Ja, jeg har hatt en liten investeringsvirksomhet i mange, mange år.

- Har du aksjer i medieselskaper utover dette, for eksempel i A-pressen?

- Nei, ikke noe der. Men for å være helt nøyaktig skal jeg gå gjennom lista her og se om det er noe som minner om... Jo, jeg har også noen aksjer i Narvesen. Det er jo et mediedistribusjonsselskap.

- Og så har aksjeselskapet ditt 1000 aksjer i Orkla?

- Du må endelig ikke tro at det er på grunn av Orkla Media at jeg har aksjer i Orkla. Orkla Media har jeg ikke noe særlig fidus til... Jo, også har jeg noen i Tandberg Television..., nei forresten, dem har jeg solgt.

- Du har en god personlig formue, er dette noe du har opparbeidet deg gjennom kjøp og salg av aksjer?

- Nei, jeg har i grunnen ikke tjent noe særlig på aksjer. Dette er som å ha penger i banken. Det er langsiktige plasseringer av hensyn til mine barns formue og framtid. Det at jeg har en smule kapital skyldes at jeg i perioden før jeg begynte på BI drev en veldig gunstig konsulentvirksomhet og tjente bra med penger.

- Skal være forsiktig

Rolf Høyer innrømmer at det kan være et problem å opptre som frittstående uavhengig medieforsker og samtidig investere i de samme selskapene han kommenterer.

- Man skal være forsiktig, jeg ser poenget. Jeg har jo skrevet både uhyre kritisk og samtidig også vennligsinnet om Schibsted. Men jeg har aldri vært i nærheten av å anbefale folk verken det ene eller andre.

- Kommer du til å gjøre noe i forhold til dette?

- Jeg kan i alle fall garantere at jeg kommer til å tenke nøye gjennom det. Men du må også få med at etter at jeg ervervet aksjer i Schibsted, har ikke jeg skrevet en linje om Schibsted.

- Men du uttalte deg om TV2, der Schibsted eier en tredjedel, seinest i går?

- Ja da, man bor i et lite land, og sitter rett i klisteret. Slike ting bør være offentlig informasjon.

- Neste gang du skriver om Schibsted...

- Så bør jeg nesten si det, ja.

ET PROBLEM: Rolf Høyer innrømmer at det kan være et problem å opptre som frittstående uavhengig medieforsker og samtidig investere i de selskapene han kommenterer.Foto: LARS EIVIND BONES