Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Der var hun, endelig

Statsministeren har vært merkelig fraværende i håndteringen av coronaviruset.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner holdt pressekonferanse i dag om coronaviruset. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner holdt pressekonferanse i dag om coronaviruset. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Mens rapportene fra Italia beskriver et helsevesen i en krigssituasjon, hvor legene må velge hvem de skal behandle ut fra sjansene for overlevelse på grunn av sprengt kapasitet, holder statsminister Erna Solberg sin første pressekonferanse dedikert coronaviruset.

Det er i seg selv talende for regjeringens håndtering av en epidemi som mange steder i verden er ute av kontroll, og som det ennå er helt uvisst hvordan vil slå ut her hjemme.

FOREBYGGER: Statsminister Erna Solberg snakker om tiltak for å hindre spredning av coronaviruset. Reporter: Mats Rønning. Video: Per Ervland. Vis mer

Erna Solberg holder hodet kaldt. Det er ennå ikke grunnlag for å si om denne tilnærmingen er for tilbakelent, altså om det har gitt praktiske utslag. Hun har uansett gjort seg sårbar for kritikk, spesielt med tanke på det mange oppfatter som uklare beskjeder fra myndighetene om tiltak som bør iverksettes for å hindre spredning.

Det er ingen liten sak.

I den fasen Norge og mange andre land i verden er i nå, er det nemlig én ting som gjelder: Å forsinke smitten og utbredelsen av den, slik at presset på helsevesenet ikke blir for stort. Dette la Erna Solberg vekt på i pressekonferansen sin i dag. Tallene som forklarer hvorfor dette er så viktig, ser for Norges del omtrent slik ut:

Norske sykehus har normalt kapasitet til å behandle 400 til 450 personer som trenger intensivbehandling for coronaviruset, samtidig. Antallet pustemaskiner og annet avansert teknisk utstyr legger begrensningene. Dette pasienttallet tallet kan økes med ytterligere 200.

I en ekstraordinær krisesituasjon kan antall intensivpasienter økes til mellom 1200 og 1400. Da må nær all annen behandling settes til side, noe som vil kunne utgjør en fare for andre pasientgrupper.

Et anslag fra Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, lagt fram mandag, er at Norge kan nå en topp i antallet som trenger intensivbehandling, samtidig, på 600 personer. Da vil helsevesenet være nesten sprengt.

Får vi et scenario som går over dette anslaget, vil vi nærme oss italienske tilstander.

Derfor er hindring av smittespredning helt avgjørende, og derfor kommer kritikken mot manglende helhetlig iverksetting av tiltak rundt om i landet.

Erna Solbergs svar på denne kritikken under pressekonferansen i dag, var at hun ikke har noe svar. Ansvaret for smitteverntiltak har blitt overført til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, for å sikre de beste, faglig funderte vurderingene. Også kommunikasjonen.

Hun har delegert ansvaret for denne kritiske delen av håndteringen av epidemien til en underliggende etat. Det er riktig faglig sett, men likevel dristig. Bent Høie sa i sin redegjørelse til Stortinget i dag at han har bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet være klarere i beskjedene sine. Erna Solberg gjentok det samme under sin pressekonferanse.

Det er ikke langt unna en innrømmelse av at beskjedene har vært for dårlige, for uklare og dermed kanskje ødeleggende med tanke på å hindre smitte. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er eksperter på mye, men kommunikasjon har de ikke utmerket seg med de siste ukene.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bak tallene skjuler det seg også en dramatisk historie som gjør at dette viruset vil prege hverdagen vår, særlig hverdagen til helsepersonell, i kanskje et helt år framover. Arbeidet med å hindre smitte, få samfunnet til å henge sammen mens folk er i karantene – og ikke minst behandlingen av pasienter med behov for intensiv hjelp, vil kreve enormt mye.

Inntrykk av at myndighetene samtidig slurver med informasjonen vil skape stor frustrasjon.

Vi er ennå tidlig i denne epidemien. Folkehelseinstituttet hevder de har relativt god kontroll over smitteveiene, og dermed mye av oversikten som trengs for å forsinke smitteutbredelsen. Det er også et viktig poeng at inngripende tiltak som å stenge skoler også kan ha skadeeffekter. Det kan hindre helsepersonell i å gjøre jobben sin fordi de må være hjemme med barna. Tiltakene må være forholdsmessige, for ikke å gjøre mer skade enn gavn.

Denne usikkerheten og disse avveiningene vil generere enormt mange spørsmål i tida som kommer. Avklaringene bør komme fra øverste hold. Erna Solberg må sette av tid til å stille seg i front for å svare på dem.

Hele Norges coronakart