MÅ SVARE: Direktør ved Munch-museet Stein Olav Henrichsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MÅ SVARE: Direktør ved Munch-museet Stein Olav Henrichsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Dere er mer interessert i signalbygg enn museumsdrift

Høringen om situasjonen på Munch-museet er i gang i Oslo rådhus.

(Dagbladet): I dag skrev Dagbladet at kulturminister Hadia Tajik har fått nok av debatten rundt Munch-museet, og tilbyr seg å hjelpe Oslo kommune.

Samtidig er det usikre forhold på Munch-museet på Tøyen. I ettermiddag blir det redegjort for situasjonen på Munch-museet i bystyresalen i Oslo rådhus.

Direktør ved Munch-museet Stein Olav Henrichsen og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) holdt en redegjørelse for den økonomiske situasjonen til museet innledningsvis.

Etter redegjørelsene ble de, sammen med økonomisjef på museet Henrik Svalheim spurt ut av kulturkomiteens medlemmer, om hvordan de sammen har styrt museet.

- Det ble litt hengende i lufta, sa Svalheim da han fikk spørsmål om hvordan dialogen om de økonomiske forutsetningene for budsjettet var og opprettelsen av museet.

Museet kan fortsette nedbemanningsprosessen For kort tid siden ble det kjent at museet må nedbemanne med 16 årsverk, noe som vil bety ca 20 ansatte.

I forrige uke kom det fram at Oslo kommune påla museet å månedlig rapportere om økonomistatusen, i tillegg til at museet ikke skulle fortsette med nedbemanningsprosessen.

I kulturbyråd Hallstein Bjerckes redegjøring av situasjonen kom det fram at museet nå kan fortsette prosessen.

- Det er gitt klarsignal til at Munch-museet kan gå videre med omorganiseringsprosessen og at Byrådsavdeling for finans ved seksjon for personalledelse vil bistå etaten som rågiver i det videre arbeidet, sa han.

- Hva vil Oslo kommune? En stor gjeng ansatte fra Munch-museet har møtt opp i bystyresalen i Oslo kommune for å overveie høringen.

De ansattes tillitsvalgte Lars Toft Eriksen og Tor-Bjørn Adelgren holdt hvert sitt innlegg, før de måtte svare på spørsmål fra komiteens medlemmer. 

- Vi forstår ikke hva Oslo kommune vil med Munch-museet, sa Lars Toft Eriksen.

- Hvordan vil dere at disse kuttene skal gjennomføres? var et spørsmål som kom fra salen.

- Ledelsen kunne ha kuttet sin egen lønn. Da hadde man inntjent ganske mye penger, sa Adelgren.

- Er det noe poeng å bygge et nytt museum? Hvis dere konstant presser ned museet? Da virker det på meg som om dere er mer interessert i signalbygg enn dere er av museumsdrift, sa Toft Eriksen til bystyresalen.

Tidligere kulturbyråd Torger Ødegård, nå byråd for kunnskap og utdanning, og kommunaldirektør Gro Balas er også tilstede for å svare på komiteens spørsmål.

Dagbladet oppdaterer fortløpende