- Dere homoelskende kommunister

Endelig for Winslet og fornøyd Sean Penn.

(Dagbladet.no): Mange hadde nok trodd at comebacket til Mickey Rourke var verdt en Oscar. Men The Academy of Motion Picture Arts and Sciences medlemmer gikk heller for Sean Penns innsats i "Milk".

Sean Penn var tydelig fornøyd med at de turde å gi ham en Oscar for en rolle som homoseksuell aktivist.

- Dere homoelskende kommunister, sa en lattermild Penn da applausen etter kunngjøringen døde ut, og beklaget at han gjorde det så vanskelig for dem å like ham, men han var glad de gjorde det allikevel.

Ikke uten håp
I "Milk" møter vi Harvey Milk, en homoseksuell med engasjement, talegaver og forståelse for hvordan media virker. Dette gjorde at han skapte seg en karriere, og på 70-tallet var saken om et åpent homofil byrådsmedlem i San Francisco store nyheter.

- «Milk» slutter tragisk, men ikke uten håp. Uten pekefingrer viser den hvor viktig åpenhet, ærlighet og engasjement er, og minner om hvor fristende det er å hvile på andres seire. For selv om 70-tallets homokamp virker lysår unna, er det fremdeles mange som ikke unner seg selv - og andre - å leve fullverdige liv. Også i Norge. Kanskje en begynnelse kan være å kjøpe billett til «Milk»?, skrev Dagbladet og kastet terning fem.

Og i takketalen så  langet Penn ut mot dem som utenfor demonstrerte mot like rettigheter for homoseksuelle.

Nattas statuett er Penns andre. Den forrige fikk han for hovedrollen i Clint Eastwoods "Mystic River".

Endelig for Winslet
Det var en glad og nærmest lettet Kate Winslet som gikk på scenen for å motta Oscarstatuetten foran sine mednominerte Angelina Jolie, Meryl Streep, Anne Hathaway og Melissa Leo.

- Jeg ville løyet hvis jeg sa jeg ikke har øvet på denne talen før, da  jeg stod hjemme åtte år gammel foran speilet med  en shampoflaske. Men dette er ikke en shampoflaske, utbrøt Winslet og kikket på Oscar-statuetten.

"The Reader" har andre verdenskrig og etterkrigstiden som bakteppe, der den unge Michael (David Kross) innleder et forhold til den eldre Hanna, spilte av Winslet. En dag er hun forsvunnet og neste gang han treffer henne står hun tiltalt i krigsdomstolen.

Winslet var en av favorittene på forhånd, ikke minste siden dette var sjette gang hun var nominert. Tidligere har måttet gå tomhendt hjem etter innsatsen i filmer som "Titanic", "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" og "Little Children".

Da er det kanskje ikke så rart at Winslet husket å trekke frem de andre nominerte for beste kvinnelige hovedrolle, og det med et ganske sterkt uttrykk:

- Å dere gudinner.

• Les nattas livedekning av årets utdeling.


• Se alle kjolene her

"Milk" går nå på norske kinoer, mens "The Reader" har premiere sjette mars.

STATUE NUMMER TO: Sean Penn fikk sin andre Oscar i  natt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Mark RALSTON
STATUE NUMMER TO: Sean Penn fikk sin andre Oscar i natt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Mark RALSTON Vis mer
ENDELIG: Kate Winslet fikk Oscar etter seks nominasjoner. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Mark RALSTON
ENDELIG: Kate Winslet fikk Oscar etter seks nominasjoner. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Mark RALSTON Vis mer