Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dere kan ikke la Anundsen få fortsette i fri dressur.

Han må holdes i bånd.

 Justisminister Anders Anundsen  er i hardt vær for tiden, her er han avbildet på et møte om den nye politireformen. Foto: Christian Roth Christensen
Justisminister Anders Anundsen er i hardt vær for tiden, her er han avbildet på et møte om den nye politireformen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anundsen har fått fortjent kritikk av Krekar- og asylbarn-sakene, men den tredje skandalen han har ansvar for er mange ganger verre. Mens Krekar-saken angår én person og asylbarna noen hundre, angår denne over 20.000 familier i året. Min familie er én av dem, vi har ventet ett år på at UDI skal åpne vår søknad om familiegjenforening. Da Anundsen overtok var ventetida det halve, seks måneder. Dette er Anundsens verste skandale, og han og UDI lyver om ventetida.

Antall søknader som venter på å bli behandlet har økt fra 6.764 ved utgangen av 2012 til 9.372 i 2013 og ca.12.350 i 2014 - en økning på nesten 3.000 i året. Bare i desember økte restansen med nesten 400, og økningen har fortsatt i 2015. UDI og Anundsen skylder på flere søknader, men det er løgn, for tallet er relativt stabilt på noe over 20.000. Problemet er at UDI behandler færre søknader år for år.

Hva er ventetida i dag? Selv dette nekter Anundsen og UDI å svare på. På nettsiden til UDI står det at behandlingstida er 9 måneder, men de har sagt og skrevet 9-12 måneder til meg. Jeg har nå ventet i ett år og vet det er den reelle ventetiden. Informasjonen på nettsidene er villedning av brukerne, og gjør det umulig for oss å planlegge våre liv.

Anundsen skrev til Ropstad (KrF) 7. januar: «Jeg forventer at saksbehandlingstiden i familieinnvandringssakene går ned i 2015.» Det gjør ikke jeg. Jeg forventer at den skal fortsette å øke, fordi budsjettet er redusert og Anundsen vil fortsatt instruere UDI om å prioritere utvisningssaker. Jeg vet dessuten at restansene har fortsatt å øke kraftig siden nyttår. Det vet også Anundsen, men tier om det. Jeg forventer derfor bare at han slutter å villede Stortinget og begynner å fortelle sannheten til de folkevalgte og til oss som venter på svar: at han ikke har kontroll med UDI og at ventetida nå er ett år i snitt.

Hvis det trengs 18.000 vedtak i året og UDI fortsetter som i dag, vil ventetida øke med ca. 2 måneden i 2015. For å stabilisere, må UDI øke effektiviteten med ca. 20 prosent. For å redusere ventetida med 2 måneder, må de opp i 21.000 vedtak i året, en effektivisering på 40 prosent. For å nå 6 måneder ventetid må de fatte 80 prosent flere vedtak. Hvordan skal UDI få til det med reduserte budsjetter og fortsatt prioritering av utkastelser? Jeg kan bare spørre. Anundsen synes å ha som hovedstrategi å ikke svare.

Jeg vil derfor stille Anundsen tre spørsmål jeg vil ha klare svar på:

1. Hva er den forventede ventetida for familiegjenforeningssaker pr. i dag?

2. Hva er en akseptabel ventetid for familiegjenforening, og kommer du i tilsagnsbrevet til UDI å stille krav om at dette skal nås i løpet av 2015?

3. Hvilke ressurser og endringer i politiske prioriteringer har du tenkt å gjøre for å sikre at målet nås?

FrP gikk til valg på avbyråkratisering. Vi som har giftet oss med en utlending opplever det motsatte: vondt har blitt verre. Jeg stemte dessverre på ett av partiene som hjalp Anundsen til en taburett. Jeg vil si til dem, samt opposisjonen på Stortinget: Dere kan ikke la ham fortsette i fri dressur. Han må holdes i bånd. Dere må gjøre tre ting nå:

1. Still et krystallklart krav om at ventetida skal ned i 6 måneder igjen i løpet av 2015 og gi UDI de ressursene som kreves i revidert statsbudsjett.

2. Be Riksrevisjonen foreta en forvaltningsrevisjon av UDI.

3. Frem et lovforslag om maksimal behandlingstid, slik vi har bl.a. når det gjelder byggesøknader.

Jeg håper nemlig det bare er i Frp at garasje er viktigere enn kone og barn.

Hele Norges coronakart