UTDRAG FRA BOKA: «Båten er fortsatt så langt borte at den ligner en lekebåt, men da jeg ser i kikkerten, går alvoret opp for meg: Det er folk overalt, på taket av førerhuset, på ripa.».
UTDRAG FRA BOKA: «Båten er fortsatt så langt borte at den ligner en lekebåt, men da jeg ser i kikkerten, går alvoret opp for meg: Det er folk overalt, på taket av førerhuset, på ripa.». Vis mer

«Dere må bare sitte helt, helt stille, hvis ikke vil dere alle dø. Dere må stole på meg»

Les utdraget fra Lindis Hurums nye bok «Det finnes ingen de andre - det er bare oss».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

5. august 2015: Vi ser dem som tre små prikker på radaren: flyktningbåten, en av de andre redningsbåtene til Leger Uten Grenser og krigsskipet.

På radarskjermen utgjør avstanden bare noen centimeter, men kapteinen sier at det vil ta oss tre timer å nå frem dit. Vi setter full speed, meldingene fra søsterskipet vårt er dramatiske. De trenger hjelp og timene går langsomt mens jeg følger redningsoperasjonen både via radio og skypemeldinger fra min kollega: «The boat has capsized.» «People are everywhere in the water.» «This is a major disaster.» «There is no longer need for you to come.»Vi kommer frem likevel, men alt vi finner, er bevis på dramaet som er over. Redningsvester som flyter. Plankebiter fra båten. En stappfull FC Barcelona-bag som dupper i vannet som en bøye. Ellers ser alt ut som en perfekt sommerdag, stille sjø, skyfri himmel. Hadde jeg vært på seiltur og kommet forbi her et kvarter senere ville det vært umulig å vite at det akkurat har skjedd en katastrofe. Jeg ser for meg de mange hundre menneskene som nå flyter under overflata, som sakte synker mot bunnen med armene strukket oppover. Noen har kanskje armene rundt hverandre. Maktesløshet skyller over meg. Hvor mange sånne katastrofer skjer i Middelhavet uten at noen får vite om det? En katastrofe på havet, er det motsatte av en katastrofe på land: det er ingen som skriker i lang tid etterpå, det er ikke blod, det er ikke kaos. Det er den perfekte sommerdag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn