Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Dere slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for. Dere er hverandres nyttige idioter»

For Pegida er kampen for humanisme bare et påskudd for å være mot muslimer.

APPELL: Innlegget er en lett redigert versjon av en appell Moxnes holdt under kveldens «Solidaritetstog mot hat og stigmatisering», som ble holdt samtidig som Pegida-demonstrasjonen. Foto: Torunn Brånå
APPELL: Innlegget er en lett redigert versjon av en appell Moxnes holdt under kveldens «Solidaritetstog mot hat og stigmatisering», som ble holdt samtidig som Pegida-demonstrasjonen. Foto: Torunn Brånå Vis mer
Meninger

Mange vil bruke mordene i Paris til å piske opp hat mot muslimer. I dag demonstrerer Pegida for første gang i Norge. Ifølge dem selv står de for humanisme - mot «muslimsk innvandring». Jeg har ett budskap til dem:

Dere sier at dere er motstanderen til jihadistene. Men dere er likere enn dere tror:

Dere mener begge at det foregår en sivilisasjonskrig, Vesten mot muslimene.

Dere slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for.

Dere er hverandres nyttige idioter.

Når dere sier: Vi er folket!, er svaret vårt: Det er vi også. Og det er også våre venner og naboer, om de er muslimer, jøder, kristne eller ateister.

Jeg vil snakke om to personer som tilhører folket vårt:

Rett før jul var det en ung mann som ville reise ut av landet for å slutte seg til terrorgruppa ISIL. Politiet varslet Yousef Assidiq i Minotenk om dette, siden Minotenk lenge har jobbet mot ekstremisme. Yousef dro til Oslo Lufthavn. Etter en lenge samtale med Yousef valgte mannen å bli i Norge.

I sommer var vi tusenvis foran Stortinget, samlet mot den urett, terror og ekstremisme som ISIL står for. Taleren som gjorde størst inntrykk, heter Faten al-Mahdi. Hun sa: «Jeg er norsk muslim og finner meg ikke i uttalelsene til folk fra gruppen Profetens Ummah. Jeg kaller dem heller djevelens ummah».

Yousef og Faten er begge muslimer. De står i første rekke i kampen mot ekstremisme, i kampen for demokrati. De kjemper for akkurat de verdiene som Pegida sier de forsvarer. Når Yousef og Faten ikke får tilhøre det folket Pegida påberoper seg, viser det bare én ting: For Pegida er kampen for humanisme bare et påskudd for å være mot muslimer. De seiler under falskt flagg. De forsøker å stjele frihetens faner. Det skal de aldri få lov til.

Men det er også andre som seiler under falskt flagg. Jihadistene sier at de representerer islam. Men det store flertallet av mennesker som de dreper er muslimer. Det er fordi jihadistene ikke først og fremst er i krig med Vesten. De er i krig med alle som stiller seg i veien for deres prosjekt, som er å styre samfunnet etter en voldelig, fascistisk og kvinnehatende ideologi.

De står for et vrengebilde av islam, en religiøs fundamentalisme av verste sort. Når noen bruker religion og hellige tekster for å begrunne politikk, må vi kjempe mot av alle krefter - uansett om det kommer fra kristne, jødiske eller muslimske ekstremister.

Kanskje har vi ikke vært våkne nok. Kanskje har vi ikke fulgt med godt nok når jihadistiske hatpredikanter har vært i Norge. Det skal det bli slutt på. På samme måte som vi protesterer når jødehatere sprer sitt budskap, skal vi protestere når jihadister sprer sitt budskap. På den måten bruker vi ytringsfriheten mot dem som hater den.

Og vi bruker ytringsfriheten til å be vestlige regjeringer slutte å støtte reaksjonær islam. Hvem har gitt Vestens ledere mandat til å støtte de religiøse diktaturene Saudi-Arabia og Qatar? Når skal det bli slutt på at vestlige land bomber sivilbefolkninga i muslimske land? Når skal Vestens politikere innse at flere bomber ikke gir mer demokrati, men mer terror?

I Norge har vi en stolt tradisjon for å stå opp mot de som sprer hat. Tusenvis har snudd ryggen til rasisten Arne Myrdal, her på Youngstorget.

I august sto vi sammen, mot mord og ekstremisme. I dag står vi sammen på nytt.

Hver gang viser vi at det er ikke sant, det fundamentalistene påstår, at mennesker med ulik religion og ingen religion ikke kan leve sammen i et demokrati. Det er ikke sant at den beste medisinen mot hat er mer hat. Det er ikke sant at vi må velge side, mellom jihadister på den ene siden og muslimhatere på den andre.

Den beste måten å slå tilbake mot terroren, er ved å bygge nye broer, ikke høyere murer, mellom oss.