Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Satiriks på ekte»

Derfor avbrøt liksomreporterne TV 2s journalist på direkten

- Vi vil at journalistene skal føle seg litt utrygge, rett og slett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2-nyhetene ble ikke helt som de pleier i dag.

Regjeringsforhandlingene er ferdige, og TV 2 nyhetskanalen melder om stor spenning i forbindelse med den nye regjeringsplattformen. I forbindelse med dette, sto reporter Finn-Ove Hågensen klar til å intervjue politikerne på direkten.

TULLEREPORTERE: En gjeng med tullereportere dukket opp da Finn-Ove Hågensen skulle avslutte sitt intervju med Hans-Andreas Limi (Frp). Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TULLEREPORTERE: En gjeng med tullereportere dukket opp da Finn-Ove Hågensen skulle avslutte sitt intervju med Hans-Andreas Limi (Frp). Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men mens Hågensen prøvde å gjennomføre et intervju med Hans-Andreas Limi fra Fremskrittspartiet, brøt en liksomreporter fra NRKs satirekanal «5080 nyhetskanalen» inn i sendingen.

- Smak av egen medisin

Så dukket det opp enda en liksomreporter, fra NRKs Satiriks. Og enda en.

Og enda en, helt til Hans-Andreas Limi var omkranset av juksereportere, som alle bablet i kor og kavet med mikrofonene.

- Jeg skjønte ganske kjapt hva det var, for jeg kjente igjen mikrofonen med 5080, forteller reporter Finn-Ove Hågensen, som raskt ble sentrum for begivenhetene.

- Men hva jeg skulle si og gjøre, det ble jeg veldig usikker på. Du ser vel at jeg er litt nølende der jeg står, sier han til Dagbladet.

For omkranset av en gjeng ivrige «reportere», som alle ville vite om han «fikk svar på det han lurte på?», fikk Hågensen rett og slett en smak av sin egen medisin.

- Jeg tror at alle journalister får et lite sjokk når de plutselig står på den andre sida av mikrofonene. Egentlig er det godt å få smake på sin egen medisin innimellom, sier Hågensen, men understreker at han var ferdig med intervjuet, og ikke opplevde stuntet som ubehagelig.

- Det var egentlig en grei avslutning på innslaget. Dette er en happening hvor «alle» journalistene er. At noen lager satire av det, og ser på det med skrått blikk, har vi bare godt av, sier han.

«Satiriks på ekte»

Det var NRK Satiriks som sto bak reporterstuntet, avslører prosjektleder Stig Morten Lorentzen Waage til Dagbladet. 5080 Nyhetskanalen er et av de mange innslagene hos NRK Satiriks.

SATIRIKS: Stig Morten Lorentzen Waage er prosjektleder for NRK Satiriks. Foto: NRK Satiriks
SATIRIKS: Stig Morten Lorentzen Waage er prosjektleder for NRK Satiriks. Foto: NRK Satiriks Vis mer

- Vi har lagt merke til at det er veldig mange journalister på eventer med mange politikere til stede, eller hvor store ting skal skje. Da har de en tendens til å snakke i munnen på hverandre, og stille sine spørsmål på samme tid, sier Waage, og forklarer:

- Vi vil vise at dette kanskje ikke er beste måten å få svar på spørsmål på.

Han forteller at stuntet er en del av en ny programserie som starter på NRK neste fredag, «Satiriks på ekte». Det skal ifølge Waage være ukeaktuell, oppsøkende satire - men på ekte.

- Det skal ikke være sketsjer. Det vi gjør er ekte. Jeg satser på at det ikke er siste gang du ringer meg, sier han på telefonen til Dagbladets reporter.

- Vil flytte grensene

Det at NRK Satiriks' komikere nå skal gå ut og gjøre ting på ekte, kommer til å være veldig annerledes i forhold til når de satt i studio og lagde satire, mener Waage.

PÅ EKTE: «Satiriks på ekte» kommer til å gå ut og gjøre ting på ekte, i stedet for i studio. Her med Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås i spissen. Foto: NRK
PÅ EKTE: «Satiriks på ekte» kommer til å gå ut og gjøre ting på ekte, i stedet for i studio. Her med Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås i spissen. Foto: NRK Vis mer

- Vi skal prøve å flytte grensene for hva som er OK å gjøre. Vi vet ikke hvordan det blir, men vi vet at folk ikke er så vant til å bli avbrutt, sier han, og fortsetter:

- Vi vil at journalistene skal føle seg litt utrygge, rett og slett.

- Er en seriøs nyhetssending riktig arena for å lansere et nytt satireprogram?

- Ja, det føler vi er helt riktig arena. Journalister sin jobb er å etterprøve de som styrer, så da må vi etterprøve de som skal holde orden. Journalistene skal passe på politi og regjering. Da skal vi passe på dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!