Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor betalte han for «super-Tinder»

Etter tre år på Tinder begynte Normann Torrissen (25) å betale for å få matcher raskere. Nå er dating-apper blant de mest innbringende på Google Play.

TINDER GULL: Normann Torrisen (25) er en av mange som har betalt for premiumfunksjoner i datingapper. Foto: Privat
TINDER GULL: Normann Torrisen (25) er en av mange som har betalt for premiumfunksjoner i datingapper. Foto: Privat Vis mer

- I stedet for å sitte i en halvtime, kunne jeg nå sitte i to minutter før jeg fikk matcher, sier Normann Torrissen.

I fem år var 25-åringen en aktiv Tinder-bruker. Han gikk på Tinder-dater i gjennomsnitt én gang i måneden, og møtte de aller færreste mer enn én gang. Han er klar på hva som var målet med sveipingen:

- Å ha sex. Rett fram, sier han.

Etter de første tre åra så han seg riktignok lei av å sveipe så mye, og oppgraderte til Tinder Gull. Å få matcher raskere var verdt 75 kroner i måneden.

Dyrere enn Netflix

For øyeblikket er Tinder den mest innbringende appen i Google Play. Med happn på tredjeplass, etterfulgt av både iDates, MyDates og Badoo på topp 21, er datingappene dominerende.

Alle disse er i utgangspunktet gratis, men har ulike premiumordninger. Tinder har to av dem: Pluss og Gull. Globalt har appen i dag over fem millioner betalende brukere, ifølge Evan Bonnstetter, kommunikasjonssjef i Tinder.

Pluss-versjonen gir deg blant annet en angreknapp, en «boost» som gjør at du kommer tidlig i køen i ditt nærområde, samt ekstra «super likes» – en like som viser at du liker noen ekstra godt. Med Tinder Gull kan du også se hvem som liker deg før du sveiper.

Mens Tinder Pluss koster 55 kroner i måneden, kan gull-versjonen koste deg hele 159 kroner i måneden dersom du ikke vil binde deg.

Prisen er høyere enn for Netflix sitt dyreste abonnement, som koster 139 kroner i måneden.

TINDER: Elisabeth Andreassen røpet intime detaljer da hun gjestet "Senkveld med Helene og Stian". Video: TV 2 Vis mer

- Kynisk

KAN TA ROMANTIKKEN TILBAKE: Steffen Krüger har forsket på Tinder sammen med Ane Charlotte Spilde. Foto: Privat
KAN TA ROMANTIKKEN TILBAKE: Steffen Krüger har forsket på Tinder sammen med Ane Charlotte Spilde. Foto: Privat Vis mer

Normann Torrissen sitt mål med Tinder var aldri å finne kjærligheten. Han syntes verken angreknapp eller «super like» var interessante funksjoner.

- Jeg ville bare spare tid, sier han.

Likevel tror medieforsker Steffen Krüger at det er nettopp den tradisjonelle romantikken premiumfunksjonene kan bringe tilbake.

Han har sammen med Ane Charlotte Spilde forsket på Tinder ved Universitetet i Oslo. De har blant annet sett på de psykologiske effektene premiumfunksjonene har.

- Det er kanskje en måte å reparere de tingene appen ødelegger, sier han.

Han peker særlig på super like-funksjonen.

- Med den kan du signalisere at det ikke bare er et betydningsløst ligg, men at den du har valgt er litt mer spesiell, sier han.

Han synes også Tinder-brukere forkaster hverandre for fort, og at angreknappen derfor er en god funksjon.

Betalingsfunksjonen er riktignok problematisk, mener Krüger.

- I appbasert dating blir dating som et marked. Det er problematisk og kynisk at du må betale for de tingene som forsvinner, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media