Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trumps rådgivers uttalelse om «alternative fakta»:

Derfor blåser Trump nytt liv i George Orwell-klassikeren

Trump-rådgiverens bruk av uttrykket «alternative fakta», fikk folk til å dra paralleller til Orwells dystopiske roman. 

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

(Dagbladet): George Orwells klassiker «1984», som først ble publisert i 1949, har de siste dagene klatret opp til toppen av Amazons bestselgerliste.

Dette skjedde etter at Donald Trump erklærte at han var i «krig med media», etter at Trumps pressetalsmann Sean Spicer lørdag serverte en rekke påstander som i ettertid ble tilbakevist som usanne, og etter at rådgiver Kellyanne Conway uttalte at Spicer ikke kom med falske påstander, men «alternative fakta».

På bestselgerlisten

«1984» er en dystopisk fremtidsroman om livet i en totalitær stat, hvor så godt som ingen individuelle rettigheter finnes. Staten er delt inn i fire ministerier, blant annet sannhetsministeriet, som driver med propaganda og omskriving av virkeligheten.

KLASSIKER: George Orwells roman «1984» er en dystopisk fremtidsroman om et totalitært samfunn. 
KLASSIKER: George Orwells roman «1984» er en dystopisk fremtidsroman om et totalitært samfunn.  Vis mer

Amazons bestselgerliste oppdateres hver time, og mandag lå boken mellom plass fem og syv. Tirsdag lå den på sjette plass, skriver CNN.

Etter Kellyanne Conways uttalelse om «alternative fakta», kom det en rekke meldinger på nettsamfunnet Twitter, med referanser til George Orwells dystopiske roman.

- Et Orwell-uttrykk

I et debattprogram på CNN slo Washington Posts-journalist Karen Tumulty også fast at «alternative fakta er et George Orwell-uttrykk».

Flere har også sammenlignet uttrykket «alternative fakta» med begrepet «nytale» som beskrives i Orwells roman, skriver The Guardian.

I boken ble dette begrepet brukt om et oppdiktet språk som tok sikte på å fjerne personlige tanker. Orwell lanserer også begrepet «dobbeltenke», som betyr «makten til å holde to motstridende oppfatninger i hodet samtidig, og akseptere begge to».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling