PÅ SCENEN: Morten Harket under Nobelkonserten i 2015 da A-ha spilte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ SCENEN: Morten Harket under Nobelkonserten i 2015 da A-ha spilte. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Derfor ble årets Nobel­konsert avlyst

Tar en pause på grunn av økonomiske problemer, melder Nobelinstituttet.

Det blir ingen Nobels fredspriskonsert i år. Arrangøren ønsker å tenke nytt om innhold og format, opplyser Nobelinstituttet i en pressemelding.

- Det hadde vært hyggeligere om den kunne gå som planlagt, men det er en indikasjon på at det har vært tøffe år økonomisk. Vi skal ta grep og tenke helt nytt på både formatet og inntektsmodell, sier Olav Njølstad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt til Dagbladet.

Rema 1000 fornyet ikke

Ambisjonen er å relansere konserten i ny drakt i 2019, står det i pressemeldingen. Arrangørene skal se på hvordan konserten kan tilpasses flere plattformer enn tradisjonell lineær TV.

Nobelkonserten får ikke offentlig støtte, og har livnært seg av sponsorer og billettinntekter.

I år valgte Rema 1000 å ikke fornye sponsoratavtalen med Nobelkonserten, etter tre år som sponsor, ifølge Njølstad.

- Da måtte vi se realiteten i øynene etter flere tøffe år økonomisk. Produsentene for sendingene, Gyro og Warner Bros. Norge, valgte å ikke ta risikoen i år. Det er for tidlig å forskuttere hvordan konserten i 2019 blir, men dette skal vi bruke det neste halvåret på, forteller instituttlederen.

Overfor Dagbladet sier Jomar Selvaag, administrerende direktør i Gyro, at det ikke var avgjørende for avlysningen i 2018 at avtalen med Rema 1000 ikke ble videreført.

- Rema 1000 varslet for circa 14 måneder siden at avtalen ikke ville bli fornyet når den gikk ut etter konserten i 2017. Altså et forhold vi har kjent til i lang tid. Hvis det var avgjørende, ville vi ha tatt denne beslutningen for lenge siden, sier Selvaag.

- Begrunnelsen for å ta en pause i år ligger i forhold som gjelder innhold, format og økonomi, sier Selvaag og viser til pressemeldingen.

Vanskelig å få artister

De siste åra har det vært tøft å få artister til å stille opp.

- Hvorfor er det vanskelig å få artister til å stille opp for en god sak?

- Noen stiller opp, og vi ville sikkert fått artister i år også. De får ikke honorar, men det at det er utfordrende å få artister til å stille har også påvirket avgjørelsen. Bransjen og medievanene har endret seg gjennom 25 år, sier Njølstad.

- Vi har opplevd at finansieringen av konserten er svært krevende og ønsker derfor å bruke det neste året på å utvikle et nytt konsertformat.

Dagbladet har forsøkt Rema 1000 for en kommentar til saken.