Derfor ble det stemmetrøbbel

NRK har avdekket årsaken til MGPs stemmeproblemer.

FEILMELDING: Andreas Haukeland, bedre kjent som TIX, av med seieren i Melodi Grand Prix. Han skal representere Norge i den internasjonale finalen i Rotterdam. Men mot slutten av NRK-sendingen opplevde flere at det var vanskelig å avgi stemme. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld stakk Andreas Haukeland, bedre kjent som TIX, av med seieren i Melodi Grand Prix. Han skal representere Norge i den internasjonale finalen i Rotterdam.

Men mot slutten av NRK-sendingen opplevde flere at det var vanskelig å avgi stemme.

Inge Thorud, leder for publikumsprodukter i NRK, forsikret lørdag om at stemmetrøbbelet ikke påvirket resultatene, og gratulerte TIX med seieren.

Søndag ettermiddag forklarer han Dagbladet at problemene oppsto fordi et eksternt støttesystem tolket den veldig høye trafikken som mistenkelig aktivitet, og stoppet enkelte henvendelser idet stemmevinduet åpnet.

- Disse brukerne fikk en feilmelding med tydelig beskjed om å laste siden på nytt, og det var løsningen for de fleste, forklarer han.

SEIER: Her tar Anderas «TIX» Haukeland seieren i Melodi Grand Prix. Video: NRK Vis mer

- Lite i omfang

Det kom inn godt over to millioner stemmer og over 100 millioner applaus-klikk på disse blå og lilla boblene som svevde fra mobilen og over på TV-skjermen, forklarer Thorud.

- Så fikk noen publikummere problemer idet stemmevinduet åpnet. Disse fikk en feilmelding med beskjed om å laste siden på nytt. For mange var det løsningen, og da fikk de stemme som normalt. Men vi vet at det var flere som måtte laste siden flere ganger og noen som da ikke rakk å stemme. Omfanget har vært lite sett opp mot den totale mengden brukere som stemte i går, og har ikke påvirket noen av resultatene i de tre rundene med avstemning.

- Hvordan kan dere være så sikre på at det ikke har påvirket resultatet?

- Vi har god oversikt over omfanget gjennom de tekniske loggene våre og at det ikke er noe som har påvirket noen av resultatene. Vi fikk inn rekordmange stemmer i alle tre rundene med avstemning i går, med tydelige marginer hele veien og omfanget av problemene påvirket ikke dette.

Ikke første gang

Også i fjor hadde NRK stemmeproblemer, som førte til at en folkejury på 30 personer avgjorde.

- Omfanget av problemene i går kan ikke sammenlignes med det som skjedde i fjor. Vi har gjort flere forbedringer det siste året, skalert opp godt og testet stemmeløsningen i forkant og mellom hver enkelt delfinale for å være sikre på å kunne ta i mot alle stemmene som kunne komme.

Han understreker:

- Vi fikk inn rekordmange stemmer gjennom hele sendingen i går, og stemmeløsningen tok i mot alt som planlagt. Og selv om gårsdagens problemer ikke var store eller påvirket resultatene på noen måte, skjønner vi at det like fullt oppleves frustrerende for de det gjelder.

NRK har ikke telt opp antall henvendelser de fikk om stemmetrøbbelet lørdag, men Thorud understreker at de har god oversikt over omfanget gjennom de tekniske loggene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer