KOMMENTARER

Derfor ble du rik, Spetalen

Vellykkede folk har medvind i livet, men legger ikke merke til det, skriver Ola Magnussen Rydje.

Lykketroll: Investor Øystein Spetalen taler under Oslo Business Forum i Oslo Konserthus torsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Lykketroll: Investor Øystein Spetalen taler under Oslo Business Forum i Oslo Konserthus torsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tenk over det: Når hadde du flaks sist?

Var det jobben du fikk, en nese foran noen andre? Eller tilfeldighetene som førte deg i armene på ditt livs kjærlighet? Kanskje var det bilulykken du unngikk med minste margin, eller salg av huset rett før boligkrakket i 1988?

De aller fleste av oss har tilfeldigheter å takke for medgang i livet. Men, ikke alle vil innrømme det.

I en video fra Oslo Business Forum, sett av over 100.000, avslører Øystein Spetalen hemmeligheten bak suksessen. Lydsatt til heltemusikk og kryssklippet med topptrente idrettsutøvere, forklarer en patosfylt Spetalen at vellykket, det blir du ved å trene mest.

Jobber du hardest, vinner du. Skal du lykkes, må du holde helt inn til mål, sier han. Det er de siste fem prosentene med arbeid som er hardest - men holder du ut, venter rikdom og berømmelse.

Øystein Spetalen, lik nesten alle andre i toppidrett, finans, eller akademia, lykkes fordi de jobber hardt. De har lagt ned tusenvis av timer med grunnarbeid, tusenvis av timer med spesialisering.

I tillegg har de talent. Du kan kompensere for mangel på naturlige fortrinn (høyde i tennis, for eksempel) med trening, men du er nødt til å ha talent for å nå helt til topps.

Et lignende argument benytter også økonomiprofessor Einar Lie for å forklare Norges suksess. I et godt innlegg i Aftenposten skriver han at Norge, med all vår oljerikdom og kompetanse, aldri ville blitt det vellykkede landet vi er uten hardt arbeid og kloke valg.

For å understreke poenget låner han fra Dag Solstad: «Det har slått meg at flaks ikke er likelig fordelt. Erfaringen har lært meg at flaks er noe man faktisk må kvalifisere seg til å ha».

Heldig er du altså bare hvis du har gjort deg fortjent til det. «Sånn er det. I fotball, i oljehistorien, og rett som det er i livet ellers», avslutter Lie.

Både han og Spetalen har i grunnen rett. Uten evner, talent og hardt arbeid lykkes du ikke. Men investoren og professoren skilles i synet på flaks.

Lie understreker at vi aldri hadde klart oss uten. Ingen klarer å gjenskape den norske suksessen, mener han. Ikke engang oss selv: «Til det har vi hatt altfor mye flaks med funn, politikk og oljepriser». Arbeid og talent er en forutsetning, men flaks er nødvendig.

Spetalen er på sin side kategorisk i avvisningen. Flaks? Nei, det tror han ikke på.

Det er en vanlig oppfatning blant framgangsrike mennesker, skal vi tro Robert H. Frank, professor i økonomi på Cornell University, og forfatter av boka «Success and Luck».

Vi er ikke godt disponert til å få øye på hva som hjalp oss opp og fram. Det er mye lettere å huske på alle timene med arbeid vi har lagt ned, når vi forsøker å forstå vår egen framgang.

Frank ber oss se på det som en sykkeltur. Når du sykler i motvind er du veldig klar over at vinden er et hinder. Men, hvis vinden snur og du plutselig har den i ryggen, tar det ikke langt tid før du ikke lenger legger merke til at du nå har en kjempefordel. Slik er det med livet: Vellykkede folk har medvind, men legger ikke merke til den.

Det gjør imidlertid de mange andre like smarte og hardtarbeidende folka som ikke lykkes i samme grad. Gitt lik innsats og talent: Noen seiler til topps, andre blir liggende på stedet hvil. Når Spetalen i ny og ne stikker hodet frem, ser de fleste av oss en smart fyr som har jobba hardt og som har fått betalt for det. Det kalles «survival bias»: Vi ser de som vant, men ikke resten.

Det er selvfølgelig slik at du er nødt til å jobbe for noe for å lykkes. Du vinner ikke i lotto uten å spille. Men i konkurranse med tusenvis av andre som deg (smart, talentfull og hardtarbeidende), er det flaksen som avgjør. Det er de store talls lov: Hvis mange nok forsøker, er noen dømt til å vinne.

Men, som Frank påpeker: Hvis vi vil overbevise folk om at flaks har mer å si for livene våre enn vi tror, er det en dårlig strategi å fortelle de vellykkede at de har hatt flaks. Vi liker ikke bli fortalt at det ofte er tilfeldigheter som avgjør vår skjebne.

Forteller vi fremgangsrike mennesker at de har hatt flaks, trekker de ofte bare frem det harde arbeidet de har lagt ned. Derfor må vi spørre de rike og berømte om flaksen istedenfor. Vi har høyere tåleevne for å innrømme det selv, enn å bli fortalt det.

Så, Spetalen, istedenfor å avvise tilfeldigheter som en del av livet ditt. Tenker heller over det:

Når hadde du flaks sist?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer