Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ida Elise Broch

Derfor ble hun borte fra rampelyset

For ikke lenge siden jobbet Ida Elise Broch som bartender. Nå skal ansiktet hennes vises på skjermer i 180 land.

OPPTUR: Ida Elise Broch har opplevd både oppturer og nedturer som skuespiller. Foto: John Terje Pedersen
OPPTUR: Ida Elise Broch har opplevd både oppturer og nedturer som skuespiller. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Verden er plutselig helt annerledes for meg, jeg kjenner den ikke ennå, sier Ida Elise Broch, hovedrolleinnehaveren i Netflix sin første norske originalserie, «Hjem til jul».

Den har premiere torsdag 5. desember, og har en stjernespekket rolleliste med blant andre Dennis Storhøi, Gabrielle Leitvik, Anette Hoff og Stian Blipp.

I tillegg til «Hjem til jul», har også Broch vært med i begge sesongene av «Snøfall» på Oslo Nye Teater. Før det hadde hun imidlertid en periode der hun verken sto foran kamera eller på scenen. Heller bak bardisken.

- Det er jo sånn det er å være skuespiller, at det går litt opp og ned. Det er selvfølgelig trist når man ønsker å jobbe mye - jeg elsker jo jobben min - men da måtte jeg heller sette i gang og gjøre noe annet, sier hun.

I innspillingsperioden tenkte ikke Broch over hva slags prosjekt hun var med på - hun fokuserte på jobben. Da Dagbladet møtte henne mandag, tre dager før premiere, begynte derimot pipa å få en annen lyd.

- Den skal selges til 180 land, det er internasjonalt - selvfølgelig er dette stort. Jeg er veldig spent på hva som skjer nå.

NORSK JULESTEMNING: Ida Elise Broch har hovedrollen i «Hjem til jul». Video: Netflix Vis mer

- Klokka i tissen

I serien spiller Broch rollen som Johanne, en singel sykepleier på 30 år. Hun har fått nok av alt maset om hva som skjer på datingfronten.

Under en familiemiddag 1. desember velger hun derfor å lyve på seg en kjæreste. Plutselig gjelder det å finne seg en partner på 24 dager - hun har tross alt lovet å ta sin utkårede med hjem til jul.

- Johanne er jo litt sånn «jeg vet ikke hva jeg vil, jeg hører bare andre sine meninger om hvordan jeg skal leve livet mitt hele tida», sier Broch.

KJENNER SEG IGJEN: - Jeg må jo selv også begynne å tenke på framtida og hva jeg ønsker videre, sier Ida Elise Broch. Foto: John Terje Pedersen
KJENNER SEG IGJEN: - Jeg må jo selv også begynne å tenke på framtida og hva jeg ønsker videre, sier Ida Elise Broch. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Broch (32) var selv singel i innspillingsperioden. Nå har hun fått seg kjæreste, men ønsker ikke si noe om mer om hvem han er.

Broch mener det å finne ut hva man vil gjøre med livet sitt er det serien egentlig handler om.

- Spesielt når man er ung kvinne i 30-årene, vi har jo denne klokka i tissen. Jeg må jo selv også begynne å tenke på framtida og hva jeg ønsker videre, sier hun.

I serien får man se Johanne reagere på «kjærestepresset» fra foreldre og øvrig familie. I virkeligheten tror ikke Broch at dette er det eneste det handler om.

- Jeg tror man legger mye press på seg selv. Det er samfunnets forventninger i møte med sine egne, sier hun.

Ventet på denne rollen

Da Broch først fikk manuset til «Hjem til jul» i hendene, visste hun med én gang at dette var en rolle hun ville ha.

- Jeg måtte lære meg tre monologer på en dag, det var en heftig audition. Jeg husker jeg tenkte: «De kan ikke skjønne hvor mye jeg trenger og vil ha den rollen her», sier hun, før hun fortsetter:

- Jeg har ventet på denne serien lenge, prøvd å lage den selv, å pitche litt. Akkurat det som skjer i skiftet for en ung kvinne 30 år, og alt det hun møter, det synes jeg er spennende.

KJEMPET: - Jeg husker jeg tenkte at de ikke kan skjønne hvor mye jeg trenger og vil ha den rollen her. Foto: John Terje Pedersen
KJEMPET: - Jeg husker jeg tenkte at de ikke kan skjønne hvor mye jeg trenger og vil ha den rollen her. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Svart belte i jul

- Jeg er en skikkelig juleskuespiller. Jeg har svart belte i jul, sier Broch om medvirkningen i «Hjem til jul» og «Snøfall».

Selv om hun er inne i en travel periode, er hun opptatt av å få tid til å bare være Ida.

- Det er det jeg prøver å skape rom for, og det er jo det. Venner, familie og alt det der. Men akkurat nå rundt juletider blir det mye jobb, sier hun.

Når hun ikke jobber liker hun blant annet å drive med poesi.

- Da jeg var liten trodde jeg at jeg skulle bli nasjonalpoet. Det synes jeg er et romantisk yrke. Musikk treffer meg også veldig. jeg hører på musikk så mye at du aner ikke. Sover til det, til og med, sier hun.

- Man bringer livet inn i jobben sin. Det er viktig å leve livet sitt også, sier hun.

Det er derfor hun heller ikke synes det kun var negativt å ha en periode borte fra skuespilleryrket.

- Det var gøy å lære seg noe helt annet. Det er derfor jeg er skuespiller, det blir nesten et forskningsprosjekt. Og skal jeg spille bartender en gang har jeg lært meg mye om drinker, litt triks og sånne ting, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media