Derfor ble «Idol»-vinnerlåta kuttet

- Vi kan ikke gjøre som NRK.

(Dagbladet): Da tv-seerne hadde stemt fram 18 år gamle Marius Samuelsen som vinneren av «Idol» 2016 i går kveld, gikk Norges nye popstjerne opp på scenen igjen for å framføre en av låtene på nytt. Med konfetti og det hele - i tradisjon tro.

Men Samuelsen rakk aldri å synge ferdig før TV 2 gikk til reklamepause. Slikt blir det seerstorm av.

Da Dagbladet snakket med kanalen like over midnatt i går kveld, var svaret at TV 2 må forholde seg til reklamereglene.

Men hva går egentlig disse reklamereglene ut på?

- Uheldig avslutning - Som kommersiell kringkaster må TV 2 følge kringkastingsforskriften for reklametid. Reklameinnslag skal ikke overstige mer enn 20 prosent per klokketime, som tilsvarer tolv minutter, forklarer Lars Erik Krogsrud, rådgiver i Medietilsynet.

TV 2 kan selv bestemme hvordan reklameminuttene skal fordeles, og må gjerne ha kortere reklameavbrudd.

- Tolv minutter er maksgrensa, forteller Krogsrud, og fortsetter:

- I TV 2s tilfelle antar jeg det handler om inngåtte avtaler med annonsører, som de var nødt til å følge opp, og dermed måtte gå til reklamepause på angitt tidspunkt. Jeg vil betrakte det som en uheldig måte å avslutte en sending på.

Kan ikke gjøre som NRK TV 2s kommunikasjonssjef, Jan-Petter Dahl, forklarer at programkuttinga under gårsdagens «Idol»-sending var noe de forsøkte, og vanligvis forsøker å unngå.

- «Idol»-finalen går live, og innimellom hender det at direktesendinger går noen minutter over planlagt sendetid. Hos NRK, som finansieres uten reklame, kunne de for eksempel la årets Melodi Grand Prix-finale forsinke sendeskjemaet med en over en halvtime. Det kunne vi aldri ha gjort.

- Hva hadde skjedd hvis dere lot Marius Samuelsen fullføre vinnerlåta på tv?

- Da hadde vi ikke sendt de reklamene vi hadde lovet annonsørene å sende. Det kunne ha fått økonomiske konsekvenser, forteller Dahl.

Kommunikasjonssjefen understreker at alle kan se framførelsen og høre sangen i sin helhet på TV 2s nettsider.

- Tom for ord Det var en overveldet og lettere sjokkert Marius Samuelsen som kunne slippe jubelen løs da «Idol»-seieren var et faktum like før midnatt fredag kveld.

- Tusen hjertelig takk til alle som har stemt! Jeg er tom for ord, sa 18-åringen fra scenen.

Samuelsen sto i finalen med Norah Benatia (19), som til slutt måtte se seg slått av sin gode venn og støttespiller gjennom «Idol»-ukene.

«Idol»-vinneren blir som alltid tildelt platekontrakt - og en bil.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram