Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor ble «Kampen om tungtvannet» tidenes NRK-serie

Siste episode sendes i kveld.

REKORD: «Kampen om tungtvannet» har slått sine egne seerrekorder flere ganger. Fra venstre Christian Rübeck, Benjamin Helstad, Frank Kjosås. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REKORD: «Kampen om tungtvannet» har slått sine egne seerrekorder flere ganger. Fra venstre Christian Rübeck, Benjamin Helstad, Frank Kjosås. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK-serien «Kampen om tungtvannet» har gjort stor suksess. Historien om tungtvannsaksjonen ved Rjukan under andre verdenskrig fenger publikum, og i kveld sendes den siste av totalt seks episoder som har gått på tv i januar.

Serien satte seerrekord allerede med første episode, da hele 1 259 000 benket seg foran skjermen. Dette er den beste åpningen av en dramaserie på NRK noensinne. Etter det har «Kampen om tungtvannet» slått sine egne rekorder flere ganger.
  Stolte nordmenn TV- og radiosjef i mediebyrået Carat, Morten Wiberg, tror suksessen skyldes at serien er basert på en ekte historie fra krigen, basert på det nordmenn faktisk opplevde for rundt 70 år siden.

- I tillegg er mange av seerne født på den tiden, og har et forhold til det som skjedde. Men det har også påvirket yngre generasjoner. Dette er noe nordmenn er stolte over å ha gjennomført og vært en del av. Det har nok hatt noe å si for at serien har hatt så stor oppslutning, sier Wiberg til Dagbladet.

Han mener NRK har kjøpt inn en veldig god serie som har slått maks an.

SUKSESS: Espen Kloumann Høiner og Anna Friel har begge roller i tv-serien. Foto: Scanpix
SUKSESS: Espen Kloumann Høiner og Anna Friel har begge roller i tv-serien. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har knapt noen gang sett en dramaserie med så høye seertall. Det er veldig bra for norskproduserte serier, sier Wiberg.

Mangel på tidsvitner «Kampen om tungtvannet» har ikke bare blitt møtt med strålende kritikker av de fleste norske anmeldere, den har allerede blitt solgt til flere land. Serien har også doblet salget av bøker om Tungtvannsaksjonen.

- I utgangspunktet er jo dette en veldig spennende operasjon, så det har nok vært med på å fenge folk. Samtidig kan det være en hovedårsak at en i dag ikke har så mange gjenlevende tidsvitner. Det trigger en nysgjerrighet, sier forfatter Asgeir Ueland.

Han har skrevet bok om Tungtvannsaksjonen, og tror det generelt er en veldig stor interesse for historier fra 2. verdenskrig.

- Er det fordi historien fortsatt er såpass nær vår tid?

- Det ligger nok noe i det. Alle har jo hørt om krigen, men den generelle kunnskapen er ikke like stor som for en generasjon siden. Da er det er klart at en slik storsatsning og måten den er laget på øker interessen.

Positiv bieffekt Den kritikerroste dramaserien har imidlertid også fått kritikk. Tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet, Thor Brynhildsen, gikk tidlig ut og anklaget den for grov historieforfalskning. Forfatter Ueland er ikke enig.

- Hadde dette vært en dokumentarserie ville det vært hjelpeløst. Men når den ikke er det, må en kunne ta seg noen friheter. For å fange dagens publikum må en ta grep for å fenge bredere. Jeg synes serien er løst veldig bra, og liker den godt, innrømmer han.

Ueland mener også det er en positiv bieffekt at «Kampen om tungtvannet» har økt interessen for andre aksjoner som fant sted under krigen.

- Joakim Rønneberg understreket at det er viktig ikke å glemme, men bevare minnene fra det som skjedde. Og det er jo nettopp det som skjer nå, vi ønsker å vite mer.

Les hva Dagbladets anmelder mener om serien!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!