Derfor blir Trump gjenvalgt

For øyeblikket er Donald Trump sitt eget største hinder for å bli gjenvalgt i 2020.

VIL HA GJENVALG: USAs president, Donald Trump, vil ha en ny periode i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Evan Vucci
VIL HA GJENVALG: USAs president, Donald Trump, vil ha en ny periode i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Evan VucciVis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Vi var mange som spådde at Donald Trump ikke hadde en sjanse til å vinne det amerikanske presidentvalget mot Hillary Clinton i 2016. Vi tok feil.

Siden har han holdt både USA og resten av verden i en unntakstilstand med vanvittige utspill, løgner, bløffer og trusler. Internasjonalt har det ført til konflikter med nære allierte, handelskriger og et kjærlighetsforhold til verdens kanskje verste diktator, Kim Jong-un. Hjemme i USA er folk sinte og dypt splittet, og Trump har oppnådd svært få politiske seire. Muren hans på grensa mot Mexico er ikke bygd, og industriarbeidsplassene er ikke kommet tilbake. Samtidig er Trump og kretsen rundt ham omsvermet av uttallige etterforskninger og granskninger. Til tross for kaos og skandaler som for lengst ville felt en «normal» politiker, har Trump en stabil oppslutning på litt under 44 prosent på meningsmålingene. Selv om han aldri har fått over 50 prosent, er det flere årsaker til at han har gode sjanser til å bli sittende etter 2020. Sittende presidenter har nemlig en rekke fordeler som bidrar til at de som regel gjenvalgt. Det gjelder særlig dem som leder landet i gode økonomiske tider. Så langt har Trump også samlet inn langt mer penger til valgkamp enn noen av de demokratiske kandidatene.

Men noe er nytt for Trump. I 2016 var han outsideren som skulle rydde opp i et korrupt Washington D.C.. Nå er han, som sittende president, selv eliten. Mellomvalget i 2018, hvor Demokratene tok tilbake kontrollen over Representantenes hus, viste også hvordan Trump kan bli straffet dersom Demokratene klarer å mobilisere velgere. Som en nasjonalistisk demagog er han dyktig til å fyre opp kjernevelgerne med løgn, frykt og reinspikka rasisme. Men han kan også bli den viktigste faktoren for å mobilisere velgere til motkandidaten. Dermed kan Trumps suksessformel også bli hans akilleshæl.

Presidenten ligger foreløpig bak demokratiske kandidater som Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren på meningsmålinger. Men målingene betyr lite fordi det er så mange usikre variabler. Hele 23 kandidater kjemper om å bli demokratenes kandidat. Det åpner for en svært kaotisk primærvalgkamp. Partiet er dessuten dypt splittet i synet på hvordan de skal angripe Trump. Moderate krefter vil ha en sentrumsorientert, tradisjonell kandidat som Biden. De hevder det bare er slik de kan slå Trump. Venstresiden, som har fått en mektigere posisjon i partiet de siste åra, ønsker en progressiv kandidat som kan oppildne partiets kjernevelgere. De mener at en moderat kandidat fra etablissementet, vil være å begå den samme tabba som da de gikk for Clinton i 2016.

Også i Kongressen vingler Demokratene. Praktisk talt hele partiet er enige om at Trump er en skurk som ikke burde være president, men bør han stilles for riksrett? Mange av presidentkandidatene, og særlig venstrefløyen i Kongressen ønsker dette. Men ledelsen og speaker Nancy Pelosi sier foreløpig nei. Hun frykter at en riksrettssak vil skade Demokratene i 2020 fordi det er upopulært og splittende. Det er høyst usikkert om hun har rett. Det er også et feigt standpunkt. I møte med en bølle som Trump, bør Demokratene være tøffere. Det ser heller ikke pent ut dersom politikere lar taktiske hensyn gå foran plikten som folkevalgte til å holde en grovt uegnet president ansvarlig. Trump vil neppe bli avsatt i en riksrettssak ettersom Republikanere uten moralsk ryggrad har flertall i Senatet. Men ved å starte prosessen i Representantenes hus, kan Demokratene ta noe av kontrollen over dagsordenen fra presidenten. Foreløpig lar de ham i stedet herje temmelig fritt.

Trump har dessuten vist en voksende vilje til å opptre som en autoritær leder med beundring for diktatorer og uten respekt for demokratiske lover, normer og institusjoner. Han nekter å rette seg etter stevninger fra Kongressen. Nylig sa han også til ABC News at han var villig til å ta imot drittpakker om sine politiske motstandere fra utenlandske myndigheter, selv om dette er direkte ulovlig. Og han gjør nær ingenting for å hindre at Russland eller andre blander seg inn i presidentvalget i 2020. Pelosi frykter dessuten at Trump vil nekte å gå av dersom han taper. De skremmende antidemokratiske og autoritære trekkene viser hvordan Trump kan være villig til å vinne på skittent vis.

Derfor har den mest kontroversielle presidenten i moderne historie gode sjanser til å bli gjenvalgt. Men jeg kan ta feil igjen.

GJENVALG: President Donald Trump bekreftet natt til onsdag at han stiller til gjenvalg. Video: CNN. Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.