DEBATT

Derfor bør bøndene bryte

Det er lite vits i å reparere låvedøra når taket står i full brann. Bøndene bør bryte med regjeringen og heller gå til Stortinget i årets jordbruksoppgjør.

BILLIG: Vil forbrukerne ha billig mat eller bra dyrevelferd? Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
BILLIG: Vil forbrukerne ha billig mat eller bra dyrevelferd? Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke sant at norske forbrukere vil ha billigst mulig mat. Dersom du spør folk flest om hva de mener er viktigst i matpolitikken, svarer de at maten skal være ren, at dyrene skal ha det bra og at maten skal produseres miljøvennlig. Dette er også mål Stortinget har stilt seg bak.

Dessverre har regjeringen andre planer. I dag la de frem sitt tilbud i jordbruksoppgjøret, grunnlaget for årets forhandlinger mellom staten og bondeorganisasjonene om priser og statsstøtte til landbruket. Regjeringens tilbud ligner ikke grisen.

Norge er vakkert land med dype fjorder og høye fjell. Innerst i disse fjordene og langt til fjells har mennesker produsert mat i uminnelige tider. Det ønsker regjeringen slutt på. De foreslår å flytte matproduksjonen bort fra disse dalene og til Østlandet og Jæren, der jordlappene er større. Der kan en produsere effektivt og billigere, på bekostning av matsikkerhet, miljø og dyr. Målet er billigst mulig kjøtt og melk, koste hva det koste vil.

Jordbruk. Ordet i seg selv forteller at matproduksjon handler om bruk av jorda til å produsere mat. Du kan flytte på folk og fe, men beitene kan du ikke flytte på. Når gårdene blir færre og større, og dyra skal produsere mest mulig fortest mulig, ender stadig flere dyr innendørs, fôret på soya fra Brasil i stedet for norsk gras. Det skjer allerede, og regjeringen vil ha mer. Resultatet er et hyperaktivt landbruk som krever stor kapital og mye gjeld, i stedet for det lokalproduserte kvalitetslandbruket med god dyrevelferd som forbrukerne etterspør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer