DEBATT

Politikk:

Derfor bør de som stemmer Rødt egentlig stemme MDG

Det er på tide å sette internasjonal rettferdig fordeling først. Derfor må vi avkle et parti som er mer opptatt av ideologi på papiret enn å endre verden i praksis.

TENKER FEIL: Problemet er ikke at Rødt har dårlig politikk, men at de mangler evnen til å tenke globalt, skriver artikkelforfatteren. F.v. Bjørnar Moxnes (Rødt), og Une Bastholm (MDG) under partilederdebatten i Arendal i 2017. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
TENKER FEIL: Problemet er ikke at Rødt har dårlig politikk, men at de mangler evnen til å tenke globalt, skriver artikkelforfatteren. F.v. Bjørnar Moxnes (Rødt), og Une Bastholm (MDG) under partilederdebatten i Arendal i 2017. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette handler egentlig ikke om at Rødt har dårlig politikk, selv om enkelte av deres standpunkt har alvorlig mangel på forankring i virkeligheten. Eksempelvis ønsker partiet å erstatte EØS-avtalen. Her legger de seg på linje med Trump som naivt tror på bilaterale handelsavtaler over multilateralt samarbeid. Handel med EU utgjør 80 prosent av norsk eksport.

Nåværende tollfrie avtale vil virke som en drøm etter vi har innsnevret vårt politiske albuerom ved å fornærme hele EU med en snuoperasjon på EØS. Det er visst uinteressant for Rødt. Når premissene for å utøve politikk blir lagt i et idealsamfunn som ikke eksisterer, blir det umulig å utforme en jordnær utenrikspolitikk.

Dette understrekes ved deres ønske om å melde seg ut av NATO og la norsk forsvar være moralsk utilsmusset av utenlandsoperasjoner i et par uker før vi blir en del av Russland. For øvrig begår partiet en gigantisk internasjonal “brainfart” når de med brennende engasjement gråter for de svakeste i «Forskjells-Norge», men overser at de svakeste i verden ikke befinner seg her. De bor i land med autoritære regimer som vil bli rammet kraftigst av klimaendringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.