Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Derfor bør dere ikke ha hele økonomien felles

Kan gi grobunn for konflikter.

KIME TIL KONFLIKTER: Nesten halvparten av de som lever i parforhold har helt felles økonomi. Det blir ofte en kime til konflikter, skriver Elin Reitan. 
KIME TIL KONFLIKTER: Nesten halvparten av de som lever i parforhold har helt felles økonomi. Det blir ofte en kime til konflikter, skriver Elin Reitan.  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Til manges store overraskelse, er det fortsatt slik at en stor andel norske par har en fullstendig felles økonomi. Har man en fullstendig felles økonomi overfører partene i et forhold hele sin inntekt inn på en felles konto, hvor alt forbruk trekkes i fra. Inkludert det personlige.

I en Gallupundersøkelse fra 2014 svarte nesten halvparten at de innordner økonomien på denne måten Men selv om denne løsningen er populær blant det norske folk, kan den fort gi grobunn for konflikter.

I et forhold der partene har et ulikt syn på økonomi, for eksempel, kan det lett oppstå uenigheter om pengebruken om man har denne typen ordning. Sitter pengene løst hos den ene, mens den andre er litt mer sparsommelig kan en fullstendig felles økonomi bli en krevende affære for begge parter. Det er slitsomt å skulle irritere seg over partnerens pengebruk. Samtidig er det slitsomt å måtte be om midler hver gang man ønsker å unne seg noe.

Motivasjonen for sparing, og oppbygging av eget sikkerhetsnett, blir også mindre med en fullstendig felles økonomi. Spesielt om den ene parten liker å bruke penger, fremfor å spare for fremtiden.

Det kan også føles urettferdig for den parten, som har en langt høyere inntekt enn den andre, at alle inntekter går til felles forbruk. Det kan fort skape dårlig stemning i en hektisk hverdag.

Nettopp fordi økonomi er grobunn for konflikter anbefaler jeg ofte par å styre unna en fullstendig felles økonomi.

Med en felleskonto, der partene overfører midler til felles forbruk og utgifter, samtidig som man beholder resten av inntekten på egen konto en løsning som fungerer godt for mange. Det sikrer gjerne en rettferdig fordeling av fellesutgifter, samtidig som partene selv råder over midler til personlig forbruk. I undersøkelsen fra 2014 svarte én av fire at de har denne kombiløsningen.

Det er imidlertid tilfeller hvor det er mest hensiktsmessig å ha en fullstendig felles økonomi.

I situasjoner der den ene parten jobber redusert eller ikke i det hele tatt, for eksempel for å få familiekabalen til å gå opp, er det ofte både rettferdig og hensiktsmessig at partene deler på inntekten til den som kan og har mulighet til å satse på karrieren. Er det slik at man må ofre karrieren for familien er det både rett og rimelig at man får spise av midlene som den andre parten bringer inn.

Du og din partner må selv vurdere hvordan det er mest hensiktsmessig for dere å inndele økonomien. Det er uansett viktig å snakke om disse tingene.

Økonomiske uenigheter nevnes ofte som en av hovedårsakene til samlivsbrudd. Å forenes om pengebruk, og ha klare tanker om hvordan man innordner økonomien og hvem som betaler for hva er viktig.

Mange par unngår pengepraten, og gjemmer heller handleposer for partnerne eller irriterer seg i skjul, fremfor å snakke om elefanten i rommet. Det er ikke spesielt bærekraftig på sikt.

Slik reduserer dere sjansene for økonomiske uenigheter i parforholdet:

1. Vær bevisst på hvordan dere velger å innordne økonomien, og sørg for at dere er forent om valget

2. Bli enige om hvilke utgifter dere skal dekkes i fellesskap og hvile dere skal dekke hver for dere

3. Snakk jevnlig om familiens økonomi, og sett gjerne av en fast dag hver måned til dette

4. Ta opp ting som irriterer deg ved partnernes forbruk, men på en så hyggelig måte som mulig

5. Sørg for at du sikrer deg økonomisk i forholdet, ved blant annet å sørge for at du har eierandeler i bolig og at dere deler forbruksutgiftene forholdsmessig etter inntekt

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!