DEBATT

Derfor bør dere ikke ha hele økonomien felles

Kan gi grobunn for konflikter.

KIME TIL KONFLIKTER: Nesten halvparten av de som lever i parforhold har helt felles økonomi. Det blir ofte en kime til konflikter, skriver Elin Reitan. 
KIME TIL KONFLIKTER: Nesten halvparten av de som lever i parforhold har helt felles økonomi. Det blir ofte en kime til konflikter, skriver Elin Reitan.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Til manges store overraskelse, er det fortsatt slik at en stor andel norske par har en fullstendig felles økonomi. Har man en fullstendig felles økonomi overfører partene i et forhold hele sin inntekt inn på en felles konto, hvor alt forbruk trekkes i fra. Inkludert det personlige.

I en Gallupundersøkelse fra 2014 svarte nesten halvparten at de innordner økonomien på denne måten Men selv om denne løsningen er populær blant det norske folk, kan den fort gi grobunn for konflikter.

I et forhold der partene har et ulikt syn på økonomi, for eksempel, kan det lett oppstå uenigheter om pengebruken om man har denne typen ordning. Sitter pengene løst hos den ene, mens den andre er litt mer sparsommelig kan en fullstendig felles økonomi bli en krevende affære for begge parter. Det er slitsomt å skulle irritere seg over partnerens pengebruk. Samtidig er det slitsomt å måtte be om midler hver gang man ønsker å unne seg noe.

Motivasjonen for sparing, og oppbygging av eget sikkerhetsnett, blir også mindre med en fullstendig felles økonomi. Spesielt om den ene parten liker å bruke penger, fremfor å spare for fremtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer