AKSJESPAREKONTO: Fem PC-skjermer er neppe nødvendig for å benytte seg av den aksjesparekonto-ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AKSJESPAREKONTO: Fem PC-skjermer er neppe nødvendig for å benytte seg av den aksjesparekonto-ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Aksjesparing:

Derfor bør du vite hva en aksjesparekonto er

PS: Du kan ha dårlig tid.

Meninger

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

De siste månedene har det vært mye prat om aksjesparekonto. Men hva er egentlig en aksjesparekonto, og er det noe den vanlige kvinnen og mannen i gata bør tenke så mye på? Svaret er ja. Alle som sparer, eller vurdere å spare, i aksjer og verdipapirer bør sette seg inn i hva en aksjesparekonto er.

Dessuten kan du ha dårlig tid. Rett og slett fordi du samtidig med lanseringen av aksjesparekontoen kan benytte deg av en gullkantet overgangsordning, som kun er tilgjengelig i en begrenset periode. Mer om det senere.

Først litt om aksjesparekonto. I en aksjesparekonto kan du samle EØS-registrerte aksjer, aksjefond (aksjefond med minst 80 prosent aksjeandel) og egenkapitalbevis. Sparingen som du plasserer her kan du kjøpe og selge uten å måtte betale skatt, så lenge du holder deg innenfor aksjesparekontoen. Det er først når du realiserer gevinsten din at du må betale skatt.

Du kan imidlertid ta ut den opprinnelige sparekapitalen din uten å skatte av det, så lenge gevinsten av sparingen din blir stående på aksjesparekontoen. De som kan tilby aksjesparekonto er banker, selskaper som forvalter verdipapirfond og verdipapirforetak.

Så litt om den gullkantede overgangsordningen. Dersom du flytter egenkapitalbevisene og aksje- og aksjefondssparingen du allerede har inn i en aksjesparekonto før utgangen av 2017, kan du gjøre dette uten at du må betale skatt på eventuell gevinst du har hatt på denne sparingen. Som nevnt må du normalt betale skatt når du realiserer eventuelle gevinster på sparing i aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis. Men det slipper du altså dersom du skaffer deg og flytter sparingen din inn i en aksjesparekonto mellom 1. september og 31. desember 2017.

Dersom du ikke benytter deg av dette gratistilbudet kan det koste deg dyrt, dersom du på et senere tidspunkt finner ut at en aksjesparekonto hadde vært noe for deg. Jeg vil derfor anbefale deg å benytte muligheten til å sette deg inn i hva en aksjesparekonto er, og vurdere om dette er noe for deg før årets slutt.

Om du bør flytte sparingen din eller ikke kommer an på flere faktorer, deriblant hvorvidt du har tapt på sparingen din eller ikke. Kort kan man si at dersom du har tapt mye på sparingen din er det mye som taler for at du ikke bør flytte denne sparingen over i en aksjesparekonto. Har du tapt litt kan du imidlertid vurdere å realisere disse før du eventuelt oppretter en aksjesparekonto.

En liten advarsel hører også med når det snakkes om aksjesparekonto. Selv om du i en aksjesparekonto kan kjøpe og selge så mye du vil uten at du må betale skatt av gevinsten er det viktig at du ikke blir fristet til å kjøpe og selge for mye.

Den vanlige kvinnen og mannen i gata bør unngå å spekulere for mye, for det kan fort ende med at du kjøper på topp og selger på bunn. Jeg anbefaler deg å spare små og månedlige beløp. Det bidrar til å redusere risikoen på sparingen din.

Vit også at i motsetning til sparing i IPS (Individuell Pensjonssparing) vil du ikke få fradrag i alminnelig inntekt for sparingen din i en aksjesparekonto.