DEBATT

Aksjesparing:

Derfor bør du vite hva en aksjesparekonto er

PS: Du kan ha dårlig tid.

AKSJESPAREKONTO: Fem PC-skjermer er neppe nødvendig for å benytte seg av den aksjesparekonto-ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AKSJESPAREKONTO: Fem PC-skjermer er neppe nødvendig for å benytte seg av den aksjesparekonto-ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste månedene har det vært mye prat om aksjesparekonto. Men hva er egentlig en aksjesparekonto, og er det noe den vanlige kvinnen og mannen i gata bør tenke så mye på? Svaret er ja. Alle som sparer, eller vurdere å spare, i aksjer og verdipapirer bør sette seg inn i hva en aksjesparekonto er.

Dessuten kan du ha dårlig tid. Rett og slett fordi du samtidig med lanseringen av aksjesparekontoen kan benytte deg av en gullkantet overgangsordning, som kun er tilgjengelig i en begrenset periode. Mer om det senere.

Først litt om aksjesparekonto. I en aksjesparekonto kan du samle EØS-registrerte aksjer, aksjefond (aksjefond med minst 80 prosent aksjeandel) og egenkapitalbevis. Sparingen som du plasserer her kan du kjøpe og selge uten å måtte betale skatt, så lenge du holder deg innenfor aksjesparekontoen. Det er først når du realiserer gevinsten din at du må betale skatt.

Du kan imidlertid ta ut den opprinnelige sparekapitalen din uten å skatte av det, så lenge gevinsten av sparingen din blir stående på aksjesparekontoen. De som kan tilby aksjesparekonto er banker, selskaper som forvalter verdipapirfond og verdipapirforetak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer