DEBATT

Derfor bør vi ha en egen veterandag

Ja, det er lenge siden 1945, men 8.mai markerer fortsatt slutten på 2.verdenskrig og okkupasjonen.

FRED: Frigjøringsdagen 8. mai bør være en fredens dag, mener artikkelforfatteren. Bildet viser Karl Johans gate 1945. Her en politikonstabel som  forsøkte å holde orden på trafikken,- og opplevde å bli dekorert med norske flagg av jublende forbipasserende. 
Foto: Kihle / NTB / Scanpix
FRED: Frigjøringsdagen 8. mai bør være en fredens dag, mener artikkelforfatteren. Bildet viser Karl Johans gate 1945. Her en politikonstabel som forsøkte å holde orden på trafikken,- og opplevde å bli dekorert med norske flagg av jublende forbipasserende. Foto: Kihle / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å problematisere sammenslåingen av veterandagen og frigjøringsdagen har sine argumenter i nettopp vår egen historie og respekt for denne. Høyres stortingsrepresentant, Øyvind Hallerakers kritikk av mitt innlegg 8. mai er derfor ikke en kritikk av Norges Fredsråds argumenter mot sammenslåingen - det er en kritikk av hva han mistenker at ?fredsbevegelsens? argumentasjon bunner i. At vi ikke liker eller respekterer Forsvaret og dets rolle i samfunnet.

Norges Fredsråd har gang på gang påpekt at veteraner gjerne må ha en egen veterandag. De bør imidlertid ikke gjøres til ofre for en politisk strategi som handler om å sidestille en forsvarskrig mot en okkupant med de krigene våre soldater i moderne tid kjemper i.

Slik blir veteranene brukt for å legitimere tidvis tvilsomme politiske beslutninger. Dette har skjedd gradvis over tid uten reell offentlig debatt. Det er både synd og unødvendig. Det finnes allerede en internasjonal veterandag, 11.november. Begrunnelsen for at ikke også den norske veterandagen er lagt til denne dagen handler ikke om hensyn til veteraner, det handler om politikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer