«Stjernekamp» 2018

Derfor bruker «Stjernekamp»- deltakerne denne flaska før de skal på scenen

Bønn og skyggeboksing. Slik forbereder artistene seg før de skal opptre.

STJERNEKAMP: Når artistene skal på scenen for å kjempe om å fortsette i «Stjernekamp», bruker de alle triks i boka for å stille best mulig forberedt. Reporter: Mathilde Lea. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange artister har faste ritualer eller vaner som de gjør rett før de skal gå på scenen. Artistene på «Stjernekamp» er intet unntak.

OPERA: Kveldens tema er opera, og Solveig Kringlebotn er sjangerekspert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPERA: Kveldens tema er opera, og Solveig Kringlebotn er sjangerekspert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nicoline Berg Kaasin, som kom på andreplass i programmet i 2016, drikker mengder med varmt vann - uten smak. Mens Hilde Louise Asbjørnsen, som røk ut i forrige uke, pleier ofte å ta 20 pushups før hun skal på scenen, i tillegg til en rekke pusteøvelser.

Den spesielle flaska

Det er én spesiell ting som har slått særlig godt an blant «Stjernekamp»-artistene. Og det er denne spesielle flaska, som de bruker til å varme opp stemmen med.

Opera er en utfordrende sjanger, som krever mye teknikk og riktig bruk av stemmen. Derfor har deltakerne fått hvert sitt plastrør av ukas sjangerekspert professor Solveig Kringlebotn.

- Det er et rør, som jeg putter oppi ei vanlig vannflaske. Det er for å varme opp stemmen, for det sliter ikke så hardt på stemmebåndene, forteller Maria Arredondo (33) til Dagbladet.

Se hvordan flaska fungerer i videoen øverst i saken!

- I stedet for å stå i et rom hvor det er masse lyder, og en kanskje overkompenserer for den lyden som er rundt, så bruker jeg den flaska. Den har vært kjempeeffektiv der ute i hallen på Fornebu, for det er så mye støy og lyd der, sier hun.

Arredondo forteller at hun også er avhengig av å finne roen og være litt alene før hun skal i ilden.

- Mange er forskjellige der. Noen blir gira og vil ha mange folk rundt seg, men for min del så vil jeg ha ro. Jeg drikker også vann, men jeg tror ikke alltid at det er så lurt. Det beste er egentlig å drikke masse vann tidlig på dagen. Man blir ofte tørr i munnen fordi man er nervøs, sier hun.

Bønn, tull og tøys

Også Ole Børud (41) har sine knep for å fokusere på jobben han skal gjøre. Børud, som har bakgrunn fra et kristent musikkmiljø, forteller at han ofte finner roen ved hjelp av bønn.

- Jeg kan bruke tid på å be, for å komme i fokus. Jeg har jo en tro, og tar det med meg og opplever at det hjelper meg til å få fokus og bli mer rettet mot en ting og ikke nødvendigvis la andre ting ta oppmerksomheten, forklarer Ole Børud til Dagbladet.

Samtidig liker Børud også å bidra til en fjasete stemning. Det er derfor ikke uvanlig at han tuller og tøyser litt før han skal gå på scenen.

- Jeg har nemlig en tendens til at ting må ventileres, ut av systemet. Da er det bedre at det kommer seg ut, enn at det blir sittende inne hos meg. Som regel er det litt morsomt, sier Børud.

Sovnet backstage

I kveld er det opera som står på programmet for «Stjernekamp»-deltakerne. For flere av artistene betyr det at de skal opptre i en sjanger som de har hatt lite eller ingen erfaring med før. Ulrikke Brandstorp (22) forteller at hun forandrer seg helt den dagen hun skal gå på scenen, og blir nærmest litt introvert i forhold til hva hun egentlig er.

- Jeg pleier jo ofte å være «mye person» - jeg er høyt og lavt, og gapskratter høyt. Men på sånne dager som i dag går jeg fra å være klin kokos, til å bli meget rolig. For noen uker siden så lå jeg og sov midt på dagen. Folk spurte: «herregud, går det bra med deg?», forteller Brandstorp til Dagbladet.

Men under sendingen blir Brandstorp gira, og full av adrenalin igjen. Hun forteller at det hender hun ikke klarer å få med seg hva dommerne sier, fordi adrenalinet fremdeles pumper i blodet.

- Det er ganske gøy, for alle reagerer forskjellig på hvordan man er før og etter man går på scenen. Etterpå hopper jeg rundt som en påfugl. Jeg griner gjerne litt og …

- Bokser mot speilet

Ella Marie Hætta Isaksen (20) fortalte i forrige uke at hun sliter med nerver før hun skal gå på scenen. Ofte er det så tøft at hun nesten angrer på det hun gjør.

- Rett før jeg går på scenen er det helt jævlig, og jeg angrer nesten på at jeg har valgt å være artist. Så er det et eller annet i meg som våkner til når jeg kommer opp på scenen. Det er så sykt verdt det, da jeg står der og gjør det jeg elsker å gjøre, sa Isaksen til Dagbladet.

Hun forteller også at hun bruker tida før hun går på scenen til å psyke seg opp.

- Jeg må se meg selv i speilet for å psyke meg opp. Jeg stirrer meg selv i øynene. Ofte bokser jeg også mot speilet, sier hun.

Både Ella Marie og Chris Holsten (25) har begynt å bruke den spesielle flaska for å varme opp.

- Jeg går gjerne inn i min egen sone, og har fem minutter helt for meg selv. Da prøver jeg å gi meg selv litt boost. Jeg er en tøysekopp til vanlig, men svitsjer om rett før jeg skal på, forteller Holsten til Dagbladet.

- Huske å gå på do

Heine Totland (47) har ingenting spesielt han gjør før han går på scenen. Han kan faktisk ta det ekstremt rolig helt fram til bare kort tid før sceneteppet går opp.

- Jeg er veldig rolig, fysisk. Om jeg er urolig inni meg, så er jeg fortsatt rolig fysisk. Jeg er sånn som kan ligge utstrekt på sofaen 30 sekunder før jeg skal gå på scenen, forteller Totland til Dagbladet.

- Å opptre er en så stor del av livet mitt, at jeg tror jeg ville ha vært en uhyre ulykkelig person om jeg hadde hatt nerver som tok over systemet. Jeg har ikke det. Jeg har masse nerver, men jeg føler de er der for å hjelpe meg. Ikke ødelegge for meg, sier han.

Mens for Alexander Pavelich (29) er det mer praktiske ting som gjelder å holde styr på. For ham varierer rutinene fra gang til gang.

- Spiller jeg med band, har vi kanskje en liten «high five», eller en liten pre-gig-pils, eller to … eller tre. Men det er bare å prøve å holde fokuset der det skal være, og huske å gå på do, ikke minst, sier Pavelich til Dagbladet.

- Jeg prøver ofte å la nervene komme rett før, så jeg kjenner den gnisten før jeg går på scenen. Denne sendingen tror jeg det blir mest gledesspenning, fordi det er en «once in a lifetime»-ting å få synge opera, og ikke minst denne sangen her, med orkester. Hver ting gjør det bare sjukere og sjukere.

Opera-oppvekst

Pavelich, som til daglig er frontfigur i bandet Lovespeak, og som i fjor var med i «Stjernekamp» som ekspert i sjangeren EDM, har faktisk bakgrunn fra operamiljøet i hjembygda Eid. Det er det kanskje ikke så mange som vet. I kveld skal han synge «Nessun Dorma» - og han gleder seg.

KORK: I kveld synger deltakerne med Kringkastingsorkesteret for første gang i programmets historie. KORK er ledet av dirigent Per Kristian Skalstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KORK: I kveld synger deltakerne med Kringkastingsorkesteret for første gang i programmets historie. KORK er ledet av dirigent Per Kristian Skalstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Opera er en stor del av oppveksten min, og «Nessun Dorma» er en sang jeg har hørt på hele livet. Pappa er dirigent og sanger selv, og jeg har alltid hørt en eller annen versjon av den arien her på anlegget hjemme. Det er den store milepælen for meg, å komme til opera, forteller han, og fortsetter:

- Selv om de ikke har satt opp akkurat denne operaen på Eid, så har jeg sikkert vært med i 10-12 operaproduksjoner gjennom oppveksten. Jeg klarer så vidt å høre på versjonen på bussen til og fra byen uten å få klump i halsen og bli helt rørt.

Han forteller at han begynte å jobbe med oppsetningen av operaen La Bohème da han var 11-12 år gammel, og siden har det vært opera hver eneste høst.

- De seine kveldene med mamma og pappa, og hotellmiddagene med pølse og pommes frites var veldig stas. De holder på med La Bohème der i Eid nå, men mamma kommer for å se på meg i kveld, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer