Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Märtha Louise

Derfor brukes prinsesse-tittelen på coveret

Märtha Louise omtales som prinsesse på svensk bokcover, selv om hun ikke skal bruke tittelen kommersielt. For seint, sier forlaget.

MEDIETRYKK: Prinsesse Märtha Louise (47) og kjæresten Durek Verrett (44) i mai, på vei inn til studioet til «God morgen Norge». Foto: Bjørn Langsem
MEDIETRYKK: Prinsesse Märtha Louise (47) og kjæresten Durek Verrett (44) i mai, på vei inn til studioet til «God morgen Norge». Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Onsdag fortalte Märtha Louise i et Facebook-innlegg at hun var i Sverige for å lansere boka «Sensitiva barn», som hun har skrevet sammen med Elisabeth Nordeng.

På coveret av boka står hun omtalt som «Prinsessan Märtha Louise».

503 Service Unavailable
KULTURREDAKTØR: Sigrid Hvidsten mener at Kongehuset sender et ganske tydelig signal. Kommentator: Sigrid Hvidsten, kulturredaktør, Dagbladet. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Dette til tross for at det er over tre måneder siden Märtha Louise sa at hun ikke lenger ville bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

LANSERING: Märtha Louise lanserte boka si i Sverige. Foto: Facebook
LANSERING: Märtha Louise lanserte boka si i Sverige. Foto: Facebook Vis mer

Det var etter foredragsturneen «The Princess and the Shaman» med kjæresten Durek Verrett i mai at kritikken mot prinsessens tittelbruk tiltok.

Endringer

Mange mente at det ble feil å blande sammen hennes næringsinteresser og den kongelige tittelen. Den 7. august kom meldingen om at prinsessen ikke lenger ville bruke tittelen i kommersielle sammenhenger.

«Det at jeg brukte prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten», skrev hun på Instagram.

Videre skrev prinsessa at hun i samråd med sin familie hadde funnet ut at det er best at hun gjør noen endringer i sin praksis.

«Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger, bruker bare Märtha Louise», skrev hun.

Likevel brukes tittelen altså nå i den svenske utgaven av «Sensitive barn», som kom i salg i svenske bokhandler den 25. september.

Sendt til trykk i august

Det forklarer redaktør Ane Frostad i det svenske forlaget Egia med at boka ble sendt til trykken i august. Forlaget var da ikke klar over debatten, sier hun.

- Jeg husker ikke hvilken dato, men det var ikke uttalt da at prinsessetittelen ikke skulle brukes, sier Frostad.

COVERET: Slik ser den svenske boka ut. Foto: Egia Förlag
COVERET: Slik ser den svenske boka ut. Foto: Egia Förlag Vis mer

Hun sier at det var forlaget som valgte å bruke prinsessetittelen, og at det aldri var en diskusjon om tittelen skulle brukes, verken innad i forlaget eller med Märtha Louise.

- I Sverige har ikke denne debatten vært like aktuell, selv om jeg har snappet den opp senere, sier Frostad.

- Har du diskutert tittelbruken med Märtha Louise?

- Nei, det har jeg ikke. Det har vært gammel vane å bruke tittelen. Hun er jo prinsesse, og vi har ikke satt noe annet navn på henne, sier Frostad.

- For sent å endre

Carina Scheele Carlsen, Märtha Louises manager, sier at boka ble sendt til trykk før avgjørelsen om tittelen kom den 7. august.

- Vi diskuterte fra vårt hold om vi skulle endre det. Men da var den gått i trykken, og det var for sent å gjøre noe med. Som vi snakket om da, vil det være en overgangsperiode med en liten overlapping, sier Scheele Carlsen.

KØBENHAVN: Søndag gikk startskuddet for foredragsturneen til Märtha Louise og Durek Verrett, «The Princess and The Shaman», i København. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Les saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/grat-latter-og-uling-pa-sjaman-workshop/71094642 Vis mer

- Hvilken gjennomgang gjør dere av kommersielle avtaler for å sikre at tittelen ikke brukes?

- Vi gjør det fortløpende der det er naturlig, sier Scheele Carlsen.

Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Prinsessens tittel skal ikke brukes i kommersiell sammenheng. Vi har forstått det slik at det var vanskelig å få endret det i tide i dette tilfellet, men at dette ikke skal skje ved eventuelle fremtidige utgivelser.

Forstå seg selv

Boka «Sensitive barn» kom ut i Norge i oktober 2018, og handler om såkalt «høysensitivitet».

I boka, som fikk en ener på terningen av Dagbladets anmelder Cathrine Krøger, «følger vi det høysensitive barnet fra fødselen til tenårene» ifølge Cappelen Damm.

Forlaget skriver også at de «sensitive barna er ofte svært empatiske og omsorgsfulle, kreative og fantasifulle.»

I et intervju med Dagbladet fortalte Märtha Louise blant annet om hvordan det å bli kjent med begrepet høysensitivitet gjorde at hun følte at hun kunne slappe mer av.

- For meg var det en måte å forstå meg selv. Å ikke tro at jeg er så rar, så annerledes. Da fikk jeg mer aksept fra meg selv også. Du kan slappe litt mer av i forhold til den du er, vite at de tingene jeg føler og kjenner er normalt, sa hun da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media