Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor byttet han navn

Bruker ikke lenger Anders Baasmo Christiansen.

OVERNATURLIG: Fire innvandrergutter blir funnet døde i et tomt basseng, og saken framstår som et mysterium for politiet. Det blir en etterforskning utenom det vanlige for politimennene Sander (Anders Baasmo) og Max (Anders Danielsen Lie). Video: Viaplay Vis mer

Torsdag 31. oktober har den nye dramaserien «Besatt» premiere på Viaplay. Første episode blir også sendt på TV3 samme dag.

I hovedrollene som politietterforskerne Max Sørensen og Sander Holm finner vi navnebrødrene Anders Danielsen Lie og Anders Baasmo.

Dagbladet møter Baasmo i forbindelse med lanseringen av serien.

- Vi spiller et litt klassisk umake par som skal jobbe sammen. Anders sin karakter er utdannet og lever etter boka. Jeg er litt mer sånn som har vært med i noen år, og gjerne tar noen «shortcuts», sier Baasmo til Dagbladet.

«Besatt» er en krimserie med overnaturlige elementer, forteller han. Fire innvandrergutter blir funnet døde i et basseng. Når etterforskerne skal prøve å løse mysteriet, begynner de å ha veldig ektefølte mareritt.

En storm treffer byen, og gatene og bygningene blir oversvømt.

- Bare Baasmo

Baasmo trekker fram samarbeidet med navnebroren som et høydepunkt.

- Vi spilte jo brødre i en tv-serie som het «Koselig med peis» for ti år siden. Så det var litt gromt at vi endte opp med å gjøre dette også. Vi var enige om at «blir du med, så blir jeg med», forteller skuespilleren.

ANDERS OG ANDERS: Skuespiller Anders Danielsen Lie spiller i Viaplay-serien «Besatt» sammen med navnebror Anders Baasmo. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ANDERS OG ANDERS: Skuespiller Anders Danielsen Lie spiller i Viaplay-serien «Besatt» sammen med navnebror Anders Baasmo. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Ettersom begge hovedrolleinnehaverne har det samme fornavnet, hendte det innimellom at de bare brukte initialene sine på sett: «ADL» og «ABC».

Sistnevnte har imidlertid nettopp kuttet ut Christiansen-navnet.

- Jeg heter det fortsatt, men krediteres nå bare som Anders Baasmo. Jeg har alltid bare vært Anders Baasmo i bransjen uansett, sier han.

At mange feilaktig har kalt ham Christensen opp gjennom åra, har nok heller ikke hjulpet saken. Så heretter blir det bare Baasmo.

- Jeg vil kalle det en navneforenkling i jobbsammenheng, sier Baasmo.

- Veldig vått

Elementet vann står svært sentralt i serien, ifølge Baasmo. Han beskriver innspillingen som «hektisk, krevende og veldig vått».

- For det var så mye vann. Det var mye våtdrakt, brannslanger, mye dykking og vassing i vann. Det var ikke hver dag jeg var like happy for å ta på meg en litt for trang våtdrakt klokka halv seks om morran. En gang var den våt og kald fra dagen før. Da var jeg ikke så blid, innrømmer han.

I arbeidet med «Besatt» har begge skuespillerne fordypet seg i Oslo-politiets hverdag. Ettersom serien beveger seg bort fra det «tradisjonelle» krimdramaet, og over mot det overnaturlige, ble det viktig å skildre det politimessige mest mulig riktig, forteller skuespilleren.

- Vi var veldig opptatt av å få den politifaglige biten ekte og troverdig, sånn at vi kunne tro på det selv. Da var det lettere å gi seg hen til den overnaturlige biten. Og da er det litt sånn at de er politifolk på jobb, men skal hjem og lage middag. Det er ikke alt som er som på film, og dette er en serie som prøver å balansere det litt.

Ettertraktet

Etter at Baasmo fikk sitt gjennombrudd i filmen «Buddy» i 2003, har han vært en av Norges mest ettertraktede skuespillere.

Siden den gang har han spilt i en rekke suksessrike filmer, som blant annet «Kongens nei», «Kon Tiki» og «Børning», i tillegg til rollen som «Benedikt» i tv-serien «Dag». I fjor spilte Anders Baasmo hovedrollen i tv-serien «En natt». Han hadde også en rolle i NRK-suksessen «Exit».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media