DEBATT

Debatt: Legestreiken

Derfor deltar jeg i legestreiken og støtter den fullt og helt

Selv om jeg i min stilling er på arbeidsgiversiden.

STREIK: Leger streiker blant annet for kollektive arbeidsplaner. Her streikende leger utenfor Ullevål sykehus.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STREIK: Leger streiker blant annet for kollektive arbeidsplaner. Her streikende leger utenfor Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er tatt ut i streik fra i dag.

Etter å ha vært leder i Oslo universitetssykehus på nivå 2 eller 3 i 16 år, hadde jeg aldri drømt om at dette skulle skje. Det er en ganske merkelig situasjon,der jeg i kraft av min stilling egentlig er på arbeidsgiversiden som avdelingssjef, men der jeg også på grunn av min profesjon og mitt medlemsskap i Legeforeningen er på arbeidstagersiden.

I alle år har vi i vår avdeling hatt et meget godt samarbeid mellom avdelingsledelsen og de tillitsvalgte legene om å få smidige og rettferdige ordninger for arbeidstid og vaktordninger, slik at bemanning og beredskap er blitt ivaretatt til enhver tid - til tross for at det tildels både har betydd lange dager og hyppige og anstrengende vakter for de ansatte. Men legene har hatt dispensasjon fra arbeidsmiljøloven og har akseptert dette for ivareta sykehusdriften og pasientbehandlingen.

I løpet av de siste par årene har det kommet nye føringer, slik at vi ikke lenger har kunnet videreføre de ordningene som gjorde at vi greit kunne sette opp turnus for ledige vakter, for eksempel gjennom sommerferien.

Jeg har ikke tall på de timer både ledere og tillitsvalgte har kastet bort på å prøve å finne frem til ordninger som skulle oppfylle de nye kravene fra arbeidsgiverne - timer som kunne og burde vært brukt til pasientbehandling og praktisk sykehusdrift.

Og nå krever arbeidsgiverorganisasjonen Spekter at vi skal beregne arbeidstid og vakter på individuell basis, slik at hver lege for eksempel må ta igjen de vaktene han/hun blir fritatt for i ferie- og permisjonsperioder (for eksempel foreldrepermisjon) - og altså i praksis være vikar for seg selv og måtte jobbe for å ta igjen den fritiden de har et ubetinget krav på.

Dessuten vil Spekter at arbeidsgiver suverent skal kunne bestemme hyppighet på vakter og forlenget arbeidstid (fortsatt langt utenfor arbeidsmiljøloven) individuelt for hver enkelt lege - i stedet for som hittil å planlegge en rettferdig, kollektiv fordeling sammen med de tillitsvalgte.

Til tross for stillingen som sjef har jeg de siste årene i praksis ikke hatt noen myndighet til sammen med de ansatte å lage minnelige ordninger i egen avdeling. Og nå - hvis Spekter vinner frem med synet sitt - gruer jeg meg til en fremtid der jeg kan bli tvunget til å pålegge mine ansatte arbeidsordninger som jeg føler er dypt urettferdige. Og jeg føler med mine yngre kolleger som kan få en betydelig forverring av sine allerede ganske krevende arbeidsforhold.

Sykehusstreik er i utgangspunktet grusomt. Selvfølgelig går det sterkt utover pasientene når planlagte innleggelser avlyses, poliklinikken går med sterkt redusert drift og spesialundersøkelser ikke kan utføres. Og selvfølgelig utgjør det en helserisiko når helsepersonellet ikke er til stede på arbeidsplassen.

Men for at vi fortsatt skal kunne ha et trygt og godt helsevesen, er vi også avhengige av at det ansatte helsepersonellet har akseptable arbeidsforhold. Derfor deltar jeg i streiken og støtter den fullt og helt!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer