Derfor digger vi vampyrer

Sex, død og kniplinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Høsten 2008 står definitivt i blodets tegn.

Om to uker er det premiere på svenske «La den rette komme inn», filmatiseringen av John Alvide Lindquists oppvekstvampyrroman. Det blir trolig den beste europeiske filmen du får se i år.

Seinere venter blant annet filmatiseringen av «Twilight»-bokserien, og «Daybreak» med Ethan Hawke og Willem Dafoe.

Denne høsten får dessuten amerikanske tv-seere og europeiske pirater se HBO-serien «True Blood», det nye hjertebarnet til «Six Feet Under»-skaper Alan Ball.  

Men hvorfor denne vampyrtrenden akkurat nå? Vi spør Arnfinn Pettersen, redaktør av Humanist og forfatter av boka «Vampyr! - Blodsugende lik i litteratur og tradisjon».

- Det er en del amerikanske litteraturvitere som mener at vampyren har en tendens til å dukke opp i tider med usikkerhet, og derfor kunne man sikkert ha satt dette i sammenheng med finanskrisen og hele dette rabalderet. Jeg er ikke så glad i sånne teorier.

- Vampyren har det med å dukke opp med jevne mellomrom, og nå er det vampyrens tur igjen i den popkulturelle runddansen. Dette er en veldig anvendelig figur, som kan brukes som metafor for veldig mye. Dessuten vil enhver figur som kan knyttes så tett til sex med nødvendighet bli brukt ganske mye, sier Pettersen til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.