Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor drepte han Lennon

Mark David Chapman forklarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drapet på John Lennon for 25 år siden kunne ikke vært unngått.

Det mener drapsmannen Mark David Chapman, ifølge lydopptak som blir offentliggjort på «Dateline NBC» førstkommende fredag. Programmet blir sendt i forbindelse med at det er 25 år siden Lennon ble drept.

- En hykler

- Jeg handlet under total tvang, sier Chapman i intervjuet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han skjøt og drepte Beatles-legenden 8. desember 1980, utenfor Lennon og Yoko Onos hjem på Manhattan. Den mentalt forstyrrede drapsmannen hadde ventet på ham en god stund, da han plutselig så en limousin stoppe ved huset.

- Jeg hørte en stemme i hodet mitt som sa «gjør det, gjør det». Og da han passerte meg trakk jeg fram pistolen, siktet mot ryggen hans og skjøt fem ganger, forteller han.

Ideen til drapet fikk han en dag i leiligheten i Hawaii, der han satt på gulvet og så på coveret til Beatles-albumet «Sgt. Pepper\'s Lonely Hearts Club Band».

- Her hadde man en suksessfull mann som bar verden som en lenke, for å si det sånn. Og her var jeg, som ikke en gang var et ledd i denne lenken, bare en fyr uten personlighet. Noe i meg brast, forteller Chapman.

SØRGER FORTSATT: Et hav av blomster og bilder av John Lennon ble lagt utenfor hans tidligere hjem da 20-årsdagen for drapet ble markert i 2000. FOTO: SCANPIX/REUTERS
SØRGER FORTSATT: Et hav av blomster og bilder av John Lennon ble lagt utenfor hans tidligere hjem da 20-årsdagen for drapet ble markert i 2000. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Han forteller også at romanen «The Catcher in the Rye» var en inspirasjon. Hovedpersonen i boka hater falskhet, og Chapman så på Lennon som en hykler. Han hadde med seg boka da drapet ble begått.Også tidligere hadde den da 25 år gamle drapsmannen dratt til New York for å drepe Lennon, uten å klare det. Samme dag som drapet ble begått, hadde Chapman fått Beatles-legenden til å signere en kopi av albumet «Double Fantasy».

Blir film

Intervjuet med Chapman ble egentlig tatt opp i Attica-fengslet i New York mellom 1991 og 1992, av forfatteren bak drapsmannens biografi «Let Me Take You Down».

De fleste av båndene har ikke vært publisert tidligere.

Mark David Champman ble funnet skyldig i drapet på Lennon, og dømt til fengsel fra 20 år til livstid. Søknad om benådning har blitt avslått tre ganger - sist i oktober i fjor. Saken skal etter planen behandles igjen til neste år.

Drapet er også i ferd med å bli film. «Chapter 27» heter prosjektet, som har med Jared Leto i rollen som Chapman.

Planlagt premiere er ifølge IMDB i 2007.

VAR I MARINEN: Mark David Chapman i et bilde fra 1975. Her bærer han et ukjent vietnamesisk barn på skuldrene.
ARRESTERT: Mark David Chapman slet med alvorlige psykiske problemer da han begikk drapet. Ifølge Reuters har Chapman avvist å få terapi i fengslet. Han mener Jesus har kurert ham for lidelsene.
SKAL SPILLE CHAPMAN: Jared Leto skal spille Lennons drapsmann når livet hans blir film i 2007.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!