Derfor dro de etter én dag

Norge går glipp av mange utenlandske filmproduksjoner, sier linjeprodusent Per Henry Borch.

FILMINNSPILLING: Robert Pattinson, best kjent fra «Twillight»-sagaen og stjerneregissør Christopher Nolan dukket plutselig opp i Oslo i forbindelse med filminnspilling. Video: Ingunn Dorholt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I går ble det klart at en filminnspilling var i gang i Oslo og Hollywood-stjerna Robert Pattinson (33), kanskje best kjent fra «Twilight»-filmene, ble observert i sentrum.

Høyst trolig er det den nye filmen «Tenet» som spilles inn.

Grunnen for disse antakelsene er blant annet at også regissør Christopher Nolan også er observert. «Tenet» regisseres av nettopp Christopher Nolan, og Pattinson er en av skuespillerne.

Pakket sakene

- Alle var dritfornøyde og alt klaffet produksjonsmessig. I tillegg var vi heldige med været. Det var helt topp, sier linjeprodusent Per Henry Borch i produksjonsselskapet Truenorth til Dagbladet.

Selskapet tilrettelegger for utenlandske filminnspillinger i Norge, og har tidligere vært involvert i filmer som «Mission: Impossible - Fallout» og «James Bond 25».

- Flere pratet om at de burde komme hit oftere, sier han.

Men det er det ingen garanti for. Norges insentivordning for utenlandske filmproduksjoner er såpass lite gunstig at man går glipp av mange store produksjoner årlig, ifølge linjeprodusenten.

- De vurderer ikke prioritere Norge i større grad når insentivordningen er så lite forutsigbar, med bare en årlig søknadsfrist. I teorien kunne de vært her ei uke, men de ønsker å filme der det er gunstig. Det betyr at Norge går glipp av mye, for mange vurderer ikke komme hit i det hele tatt, forteller Borch

Ifølge Dagbladets reporter på Tjuvholmen, var området der innspillingen fant sted fullt av skuelystne tilskuere. Fotografer og journalister ble i første omgang nektet å komme inn på området, noe som av en i produksjonen ble forklart ved at de hadde leid området, og at det derfor ikke var et offentlig område.

Torsdag morgen ble filmteamet observert på operataket i Oslo, meldte TV 2, som blant annet skriver produksjonen skal ha skapt trafikk-kork under rushet i Bjørvika.

SPASERTUR: Etter «Twilight»-suksessen fordypet Robert Pattison seg i mindre tilgjengelige roller, men nå er han aktuell med både Matt Reeves' «The Batman» og Christopher Nolans «Tenet». Her i Oslo torsdag. Foto: Lars Eivind Bones
SPASERTUR: Etter «Twilight»-suksessen fordypet Robert Pattison seg i mindre tilgjengelige roller, men nå er han aktuell med både Matt Reeves' «The Batman» og Christopher Nolans «Tenet». Her i Oslo torsdag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hemmelig

Dagbladet tok kontakt med Bymiljøetaten i Oslo kommune for å få flere detaljer om filminnspillingen. Presseavdelingen henviste til Adrian Mitchell i byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet.

Han leder Oslo filmkommisjon. Det er Oslo kommunes initiativ for å tiltrekke og tilrettelegge nasjonale og internasjonale filmproduksjoner.

Men han ønsker ikke å kommentere filminnspillingen som nå er observert i Oslo.

- Jeg kan ikke fortelle noe om dette prosjektet, sier Mitchell.

Han ønsker heller ikke å kommentere hvorfor han ikke kan fortelle mer.

- Men Oslo filmkommisjon er offentlig. Når Oslo-borgere observerer en filmproduksjon, som blant annet skal ha skapt trafikkork i Bjørvika, ifølge TV 2 – har ikke da offentligheten rett til å vite hva som foregår?

- Jeg har ikke vært vitne til noen trafikk-kork, sier Mitchell.

- Er du rett mann å spørre?

- Det er et godt spørsmål.

Han sier at filmkommisjonen jobber med flere produksjoner, og blant annet har vært på å tilrettelegge for HBOs «Beforeigners», men at de ikke kommenterer hver enkelt produksjon.

Skapte overskrifter

«Tenet» har så langt vært gjenstand for stort hemmelighold, ifølge Deadline. Det er Nolans første film siden krigsdramaet «Dunkirk» fra 2017.

Beskrivelsene av handlingen har vært svært overflatiske. «Tenet» er en «episk actionfilm som har bakgrunn den internasjonale spion-verdenen», skrev filmselskapet Warner Bros. i en pressemelding i mai.

Selskapet meldte da at filmingen hadde begynt, og at filmen skulle spilles inn i sju forskjellige land.

Da filmnettstedet Empire skrev om handlingen i filmen i august, skrev de følgende: «Vi må vente og se».

Ifølge The Hollywood Reporter spekuleres det også i om Nolan vil kombinere science fiction-elementer med spionsjangeren.

Filminnspillingen skapte også overskrifter i Tallinn i juni i år. Da skulle filmselskapet gjøre opptak i Estlands hovedstad, skriver den estiske nyhetskanalen EER News.

Filmselskapet Warner Bros. fikk da lov til å filme i rundt ti dager på Laagna Road, som er en av hovedfartsårene i Tallinn, med fire til åtte filer.

- Det vil bli noen ulemper for kjørende, men vi har klart å minimere dem i forhold til de opprinnelige planene, siden opptakene vil foregå i en kortere periode i juli, sa ordfører Mihhail Kõlvartskal.

Blant skuespillerne finner vi stjerner som John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, med Michael Caine og Kenneth Branagh.

Nolan er mannen bak blant annet filmer som «The Dark Knight» og «The Dark Knight Rises» og «Inception».

«Tenet» skal ha premiere i Storbritannia i juli neste år, ifølge Empire.

Fra vampyr til Batman

Pattinson gjorde kommersiell og internasjonal brak-karriere med «Twilight»-serien, men har de siste åra også imponert i indieproduksjoner, blant annet «Good Time» (2017).

I år er det knyttet store forventninger til Robert Pattinsons rolle i den psykologiske svart-hvitt-thrilleren «The Lighthouse», hvor han spiller mot Willem Dafoe (64), og «The King» med Timothée Chalamet (23).

Skuespilleren er også den siste i rekken til å spille superhelten Batman, i regissør Matt Reeves' «The Batman», som kommer i 2021.

Filmnettstedet Screen Rant meldte i går at filmens manus er ferdigstilt, og Pattinson diskuterte selv rollen i et intervju med Variety.

- Roller i store filmer er generelt ikke så interessante – i hvert fall ikke de jeg blir tilbudt, sier han.

Etter «Twilight»-suksessen var det viktig for ham å kunne fordype seg i mer obskure prosjekter i en periode, forteller han.

- Jeg hadde nok vært nervøs hvis jeg gikk rett til en slik rolle umiddelbart etterpå, sier han om rollen som Batman.