Coronaviruset og nabo'n

Derfor elsker jeg naboen

«Jeg er på butikken, trenger dere noe?» er den fineste setningen i det norske språket akkurat nå.

NABOSKAP: Den gode naboen er viktigere enn noensinne. Selv om han kanskje kakn være litt irriterende, som i "Side om side". Foto: NTB/Scanpix
NABOSKAP: Den gode naboen er viktigere enn noensinne. Selv om han kanskje kakn være litt irriterende, som i "Side om side". Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er en hyllest til naboer.

En uforbeholden, ukritisk, svulstig og klisjéfylt hyllest til menneskene som kanskje ikke står oss nærmest, men som likevel er tettest på. De som bor under, over, ved siden av. De som bor til høyre, til venstre og over veien. De som går forbi, banker på og av og til dunker kosten i taket.

De er sjelden valgt bevisst. Ofte er det eneste man har til felles at man hadde lyst til å bo akkurat der akkurat da. Eventuelt hadde råd til å bo akkurat der akkurat da. Eller kanskje bare slo seg ned helt tilfeldig.

Med mindre man har en klassisk nabofeide er det kanskje ikke så ofte man tenker på naboene.

De bare er der.

Men i disse dager er naboskap blitt noe annet. Selve livslinjen. Et møte med naboen over gjerdet minner om hvordan vi en gang hadde det da vi kunne slå av en prat med hvem som helst hvor som helst. Situasjonen gjør noe med oss. The Wire har publisert artikkelen «Hvorfor livet under pandemien oppleves så surrealistisk». Der forteller psykolog Susan Clayton litt om hva slags effekt isolasjonen kan ha på oss mennesker. «Forskning viser at når man fjerner mennesker fra det de oppfatter som vanlig og kjent er det overraskende enkelt for dem å miste grepet om egen identitet og hva som er viktig for dem som mennesker», sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer