Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor elsker stjernene å være drittsekker

Når de spiller seg selv.

||| (Dagbladet.no): Ben Stiller som smålig og aggressiv, Adam Sandler som stormannsgal, Bob Saget som storforbruker av prostituerte og David Schwimmer som bortskjemt sytepave.

Når stjernene skal spille seg selv i film eller tv-serier framstår de ofte som bannende egoister med utelukkende usympatiske trekk.

- Det er ikke så mye komikk i det å være en helt vanlig fyr. Det er mye mer interessant å spille på de mørke og småskitne sidene, sier den amerikanske regissøren Judd Apatow til Dagbladet.no.

Inspirert av Sandler
Apatow - som tidligere har regissert «Knocked Up» og «40 Year Old Virgin» - har nå laget filmen «Funny People», som kommer på kino i Norge neste fredag. Filmens hovedkarakter er komikeren George Simmons, som spilles av Adam Sandler - og som åpenbart er basert på Sandler selv.

Det forhindrer ikke at Simmons er en forfengelig og selvopptatt fyr.

Regissøren fikk først ideen til at Sandler kunne spille en ufordragelig variant av seg selv under arbeidet med tv-serien «Undeclared» på begynnelsen av 2000-tallet.

- I en episode skrev vi inn Adam som en mann med store svakheter, som ligger med en ung studine og generelt har et enormt ego. Vi holdt på å dø av latter da vi spilte den inn. Adam som jo er en så bra mann til vanlig, sier Apatow.

Tiltrukket av banning
Den store bølgen av kjendiser som spiller drittsekkversjoner av seg selv kan spores tilbake til midten av 90-tallet, da «The Larry Sanders Show» debuterte på kabelkanalen HBO (Apatow var for øvrig manusforfatter her i en periode).

Serien handlet om livet til en talkshowvert (spilt av Gary Shandling), som blir nødt til å håndtere en rekke stjerner både foran og bak scenen. Folk som Robin Williams, David Duchovny, Roseanne Barr og Elvis Costello stilte opp for å spille karikaturer av seg selv.

Siden har særlig HBO tilbudt stjernene roller der det har vært attraktivt å stille opp som seg selv. Ben Kingsley drev for eksempel ekstrem selvparodi i en episode av «The Sopranos», mens folk som Ted Danson, David Schwimmer og Ben Stiller har spilt seg selv i «Curb Your Enthusiasm».

«Seinfeld»s Julia Louis-Dreyfus påpeker selv en viktig grunn til hvorfor hun vil på HBO, i en episode av nettopp «Curb Your Enthusiasm»:

- På HBO er det ingen sensurregler, det er en skuespillers drøm. Du kan si «fuck» absolutt hele tida.

- Woods var gal
To serier har vært de største leverandører av kjendiser-som-seg-selv-roller de siste årene: Ricky Gervais' «Extras» og «Entourage».

Sistnevnte er en serie som delvis handler om filmbransjen i Hollywood, og etter hvert som seriens popularitet har økt har også stjernene begynt å mase om å bli skrevet inn i serien.

Lista over storheter som har vært med er lang - fra Scarlett Johansson til Luke Wilson, U2 og James Cameron. Ingen av disse er imidlertid favoritten til Adrian Grenier, som spiller Vince i serien.

- Den aller beste vi noen sinne har hatt er James Woods i sesong tre. Han tok den fullstendig ut, han var helt gæren, sier Grenier til Dagbladet.no.

• Les større intervjuer med Judd Apatow og Adrian Grenier i Dagbladet på et seinere tidspunkt.

Hva med Jerry Seinfeld i «30 Rock»? Dr. Doogie i «Harold & Kumar»? Hvilke andre kjendisopptredener har vi glemt?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media