Derfor elsker vi kattevideoer på sosiale medier

Doktor i psykologi Cato Bjørkli mener svaret kan ligge gjemt i biologien vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det at katten framstår som ufarlig og søt, gir den en evolusjonmessig fordel, mener psykolog Cato Bjørkli.

Noen elsker dem, andre irriterer seg grønne over dem. Kattevideoene har blitt spredd via sosiale medier over flere år, og teller nå et hundretalls millioner antall videoer, bare på Youtube. Det er særlig kattungene som er populære.Nesten halvparten (45 prosent) av dem som poster videoer på Youtube privat, poster video av katter eller andre kjæledyr, med over 26 milliarder visninger totalt, ifølge amerikanske Pew Research Center i Washington og International Business Times. Dagbladet har spurt to eksperter på feltet «mennesker og teknologi» om hva dette kan komme av.

Psykolog Cato Bjørkli, som blant annet har forsket på samspillet mellom menneske og teknologi, mener forklaringen på at katter forblir så populære over tid på sosiale medier, ligger gjemt i biologien vår, altså «født sånn», som Harald Eia vill ha sagt.

- Det søte og ufarlige trigger et omsorgsbehov i oss, og gir den bedre sjanse for å bli tatt vare på, mener psykologen.

Født til å like kattunger Bjørkli sier det er de store øynene og hodeformen med liten hake som gir en slags følelse av «søthet» som ikke ekskluderer noen, den er ikke kontroversiell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer