Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nytt på nytt:

Derfor er Bård best

Bård Tufte Johansens «Nytt på nytt» er det beste på TV akkurat nå.

Bård er best: Har Bård Tufte Johansen akkurat fortalt en vits som gikk litt for langt? Helt sikkert. Foto: NRK
Bård er best: Har Bård Tufte Johansen akkurat fortalt en vits som gikk litt for langt? Helt sikkert. Foto: NRK Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er en gladmelding til alle som driver med lineær-TV. Det ER faktisk mulig å få den frafalne Netflix-generasjonen til å grave fram TV-fjernkontrollen igjen. Ja, den som i mange år har ligget kilt mellom sokkestøv og godteripapir bak sofaputene. Som alt annet handler det om å skape et behov. Og en fredag i mars fikk jeg plutselig et presserende behov for å se «Nytt på nytt».

Jeg, som ikke kan huske sist jeg så et lineærprogram som ikke var en nyhetssending. Som ikke ser på sport. Som heller ikke så årets finale av «Melodi Grand Prix» lineært. Nå fant jeg altså fram fjernkontrollen fra under sofaputene og trykket på TV.

Årsak: Bård Tufte Johansen.

Etter at Bård Tufte Johansen tok over programlederstolen i 2016 har «Nytt på nytt» blitt frekkere, skarpere og mer uforutsigbart. Som en slags humorprogrammenes Per Sandberg balanserer «Nytt på nytt» hele tiden på den hårfine grensa mellom passende og upassende - og tipper stadig vekk over på feil side.

Den kvelden i mars kjørte de en lengre «Mein Kampf»-vits, som først og fremst var morsom fordi den IKKE var morsom. Ja, faktisk var den fullstendig upassende. Jeg elsker det.

Det gjør resten av Norge også.

«Nytt på nytt» ligger konstant på seertoppen. Mellom 900 000 og 1 million nordmenn ser programmet LINEÆRT hver fredag.

NRKs største suksess er altså bitende, smart og av og til uanstendig humor, i et program som fylte 20 år forrige uke.

Man skulle tro det var et eksempel for etterfølgelse. Men hos vår andre allmennkringkaster er situasjonen en annen. TV 2 har spesialisert seg på humrehumor og konfliktsky barne-tv for voksne. Det eneste som knitrer er lyden av leirbålet. Det sier sitt når det som provoserer mest på TV 2 er Frank Løkes mannebadedrakt.

Eller, akkurat denne uka har humorseksjonen i TV 2 faktisk framstått mest som programposten «Hvem skal ut?» på «Nytt på nytt».

Først John Brungot.

Så Morten Ramm.

Ramm uttalte seg friskt til VG:

- Humor på TV er litt døende. Humorsatsingen på lineær TV er helt borte. NRK kan lage «Parterapi» og «Martin og Mikkelsen», mer tradisjonelle humorprogrammer. TVNorge lager humordrama, og det har jeg for så vidt troen på. Men rene humorprogrammer, sketsjer og innslag, da må du nok satse på nettplattformer, sa Ramm.

Svaret fra programdirektør Jarle Nakken i TV 2 er på sitt vis også ganske humoristisk.

- Det er humor i underholdning, og underholdning i humor, sa han.

Jada.

Det er kanskje et tidsåndstegn. Samtidig som det er kniven på strupen internasjonalt, føles det som om norsk politikk har gått fra en slags uskyldsren jomfrutilstand til en bloddryppende MMA-kamp. Det er Trump, det er Brexit, det er norske justisministere og deres samboere. Alt sammen er som et superdrivhus for satire.

Da står man overfor to valg: Det ene er å gjøre hele kanalen om til et såkalt safe space, der seerne ikke skal fornærmes av noe som helst. Der er TV 2. Og det kan godt hende at de har rett, at TV 2s seere ikke er så interessert i hemningsløs humor, at de forventer noe annet, at det ikke funker så bra hos dem, og at de derfor velger leirbålet.

Men det er litt merkelig.

Det andre er å kvesse humorknivene, som NRK tilsynelatende har gjort. For noe gjøres åpenbart riktig i underholdningsavdelingen om dagen. Med «Parterapi», «Kongen av Gulset», «Hit for hit» og «Satiriks på ekte». «Lever vi i satirens gullalder», spurte BBC i 2017, og trakk fram nettopp det politiske klimaet, Trump og Brexit.

Mulig.

Det gjelder i hvert fall «Nytt på nytt», som stadig vekk lirer av seg det norske aviskommentatorer må holde seg for gode til å si.

For, som en bekjent sa til meg i går:

- Kanskje vi rett og slett hadde glemt hvor skumle Bård og Harald egentlig var på nittitallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!