Kommentar: TV-serier og kjønnsroller

Derfor er det ekstremt viktig at «Heimebane»-Helena får være sur

Kunst og kultur har snevret inn kvinners handlingsrom i flere tusen år.

FOTBALLDRAMA: "Heimebane" handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I NRKs nye søndagsserie «Heimebane» er hovedperson Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) først og fremst fotballtrener, ikke først og fremst kvinne. Det er aldri noe hun sier, formuleringen har jeg lånt fra Susanne Sundførs Spellemanns-tale i 2008. Men det er et grunntema i serien, selv om det ser ut til at noen av folkene bak serien selv mistet det litt av syne underveis.

Ifølge Ane Dahl Torp ble nemlig rollen hennes forsøkt endret før innspillingen startet. Et nytt manusutkast viste at det som først hadde vært en interessant og kompleks karakter, var blitt rundere i kantene. Mer «kvinnelig», om du vil. Torp protesterte heftig, og ble hørt. Og godt er det. For det er ekstremt viktig at hun får lov til å være sur i den serien.

Én ting er at serien hadde blitt mye kjedeligere med en mykere hovedperson, og den hadde neppe fått terningkast fem av meg. Det harde oppsynet hennes gir «Heimebane» både brodd og troverdighet, for vi skjønner jo at det krever sitt av et menneske å bli fotballtrener på toppnivå. Kvinne eller ikke.

Det er likevel ikke det som gjør rollen så viktig. Ei heller at kvinnelige skuespillere fortjener mer spennende roller (selv om de definitivt gjør det). Det er større grunner til at vi trenger rollefigurer som Helena i norske tv-serier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer