Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Materialer:

Derfor er det feil at politikere velger byggematerialer

Det finnes ikke tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for å hevde at et byggemateriale er mer klimasmart og miljøvennlig enn et annet.

TREMATERIALE UEGNET: Forskning på området er imidlertid entydige på at tre er uegnet når det stilles krav om robusthet mot anslag, skriver artikkelforfatter. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB Scanpix
TREMATERIALE UEGNET: Forskning på området er imidlertid entydige på at tre er uegnet når det stilles krav om robusthet mot anslag, skriver artikkelforfatter. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byggingen av det nye regjeringskvartalet kan bidra til spennende innovasjoner og teknologiutvikling dersom livsløpsvurderinger og egnethet legges til grunn. Begrensninger i konkurransen som er ment for å styrke bedriftene i tre- og skogsindustrien gjør ikke det.

Konkurransen om de beste produktene må være åpen og favne alle aktører, ikke begrense seg til et bestemt materiale fra en bestemt gruppe leverandører. Slike begrensninger påfører samfunnet store kostnader og svekker innovasjonskraften i norske industribedrifter.

Heidi Finstad (Treindustrien) sier i Dagbladet at Betongelementforeningen kritiserer politikere for å engasjere seg i miljø- og samfunnsutviklingen. Denne usanne påstanden er overraskende og tatt rett ut av luften. På tross av sterk lobbyvirksomhet fra tre- og skogsindustrien sa Stortinget i sitt vedtak at livsløpsvurderinger og egnethet skal legges til grunn for valgene som tas.

Dette innebærer at faglige vurderinger skal legges til grunn, ikke politiske føringer på valg av byggematerialer. Av innleggene i den åpne stortingshøringen og debatten i media er det tydelig at treindustriens ambisjon var at byggene skulle utføres i tre.

Forskning på området er imidlertid entydige på at tre er uegnet når det stilles krav om robusthet mot anslag, dette var kjent før lobbyeringen for et regjeringskvartal i tre kom i gang. Det er altså to hovedgrunner til ikke å bestemme at regjeringskvartalet bygges i tre; sikkerhet og miljø.

Betongelementkonstruksjoner har like gode miljøytelser som trebygg, i 2030 vil betongbygg være klimanøytrale over livsløpet. Den norske betongbransjen er i utviklingsfronten, men det kommer ikke av seg selv. Vi har det samme engasjementet for miljø- og samfunnsutviklingen som politikere, samtidig klarer vi å se forbi snevre bransjeinteresser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!