Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svenske Akademien og Nobelprisen i litteratur

Derfor er det full krise i den svenske Nobelpris-komiteen

En svensk kulturprofil, #metoo og lekkasje av Nobelpris-vinnere er ingredienser i Sveriges største skandale akkurat nå.

I KJERNEN AV KONFLIKTEN: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Kona, poeten Katarina Frostenson, er mangeårig medlem i komiteen. Her er paret avbildet sammen på Nobelmiddag i 2011. Foto: NTB Scanpix
I KJERNEN AV KONFLIKTEN: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Kona, poeten Katarina Frostenson, er mangeårig medlem i komiteen. Her er paret avbildet sammen på Nobelmiddag i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hele prestisjen til Nobelprisen står på spill, sier Fredrik Wandrup, litteraturkritiker i Dagbladet.

Han mener den pågående krisen i Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, er i ferd med å rive Akademien fra hverandre.

- Dette er tross alt den viktigste litteraturprisen i verden, med et helt overveldende rennomé som jeg synes det må være viktig å beholde seriøsiteten av. Jeg føler tida er inne for en skikkelig grundig oppvask.

GIKK AV: Den svenske forfatteren Klas Östergren (til høyre) har vært medlem av Svenska Akademien siden 2014. Fredag trakk han seg fra komiteen. Her avbildet med den norske forfatteren Dag Solstad i fjor, da sistnevnte mottok Akademiens nordiske pris for 2017. Foto: NTB scanpix
GIKK AV: Den svenske forfatteren Klas Östergren (til høyre) har vært medlem av Svenska Akademien siden 2014. Fredag trakk han seg fra komiteen. Her avbildet med den norske forfatteren Dag Solstad i fjor, da sistnevnte mottok Akademiens nordiske pris for 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ikke «De Aderton» lenger

Krisen som de siste dagene har tapetsert svenske nettaviser, ble for alvor utløst da tre av medlemmene i Svenska Akademien trakk seg fredag.

Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund valgte å forlate komiteen på grunn av en konflikt rundt Katarina Frostenson, et av komiteens andre medlemmer.

Frostenson er gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han er kjernen i konflikten, og beskyldes for seksuelle overgrep, trakassering og lekkasjer.

Svenska Akademien, som også kalles «De Aderton» («De atten», journ. anm.), teller i dag kun 13 medlemmer.

Det gjør komiteen særdeles sårbar: Om to medlemmer til skulle velge å trekke seg, er komiteen ikke lenger beslutningsdyktig.

MED I AKADEMIEN: Den svenske poeten Katarina Frostenson er medlem av Svenska Akademien, og er gift med den omstridte kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Foto: Olafur Steinar Gestsson / NTB scanpix
MED I AKADEMIEN: Den svenske poeten Katarina Frostenson er medlem av Svenska Akademien, og er gift med den omstridte kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Foto: Olafur Steinar Gestsson / NTB scanpix Vis mer

Lekkasje og #metoo

Arnault og Frostenson beskrives som «maktspillere» i den svenske kultureliten gjennom flere tiår.

Både gjennom kona og selvstendig virksomhet har Arnault hatt tette bånd til Akademien, fram til de kuttet alt samarbeid med ham i november i fjor.

Kulturklubben Forum, som han driver sammen med Frostenson, har siden 2010 fått 126 000 svenske kroner i årlig støtte fra Akademiet, ifølge Expressen. Han har også hatt tilgang til komiteens leilighet i Paris.

MIDT I STORMEN: Sara Danius, sekretær for Svenska Akademien, har tøffe dager på jobb. Foto: NTB Scanpix
MIDT I STORMEN: Sara Danius, sekretær for Svenska Akademien, har tøffe dager på jobb. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forbindelse med #metoo-kampanjen i november ble Arnault anklaget for seksuelle overgrep og trakassering av 18 kvinner, som alle sto fram i avisa Dagens Nyheter med sine historier.

Ifølge Expressen skal ett av overgrepene ha skjedd i Akademiens Paris-leilighet.

Avsløringen førte til at Akademien brøt alt samarbeid med Arnault, og utløste en utredning av advokatfirmaet Hammarskiöld & Co, på oppdrag fra Svenska Akademien ved organets sekretær Sara Danius.

Firmaet har ettergått Arnaults koblinger til samtlige medlemmer av Akademien. De har også undersøkt om den økonomiske støtten Arnault har fått fra Akademien, er i tråd med komiteens vedtekter.

Politianmeldt

I utredningen, som nylig var klar, kom det blant annet fram at nesten alle komitémedlemmene har «hørt snakk om eller sett tilfeller av upassende opptreden eller uønsket intimitet», der Arnault har gått over grensen.

Det sier Kjell Espmark, som trakk seg fra komiteen fredag, til Expressen.

Den svenska avisa skriver at åtte kvinner har politianmeldt Arnault, og at politiet har innledet etterforskning.

Arnault på sin side avviser anklagene. Hans advokat Björn Hurtig sier at kulturprofilen nekter for å ha begått seksuelle overgrep eller trakassering mot kvinnene.

Hurtig sier i samme intervju at Arnault har det tøft.

- Han har blitt utsatt for en kampanje som har gått ganske langt, vil jeg si. Det har gått hardt inn på ham.

Ga penger til seg selv

Advokatutredningen avslørte også at kulturprofilen siden 1996 skal ha lekket navnene til sju Nobelpris-vinnere før de ble kjent for offentligheten, deriblant Bob Dylan.

Avsløringen om lekkasjene har fått spillselskapet Kindred, som eier Unibet, til å starte en granskning rundt bettingen på Nobelpris-vinnerne.

- Teamet vårt som overvåker kampfiksing kommer å se nærmere på bevegelsene i oddsen, og undersøke om det finnes noe mistenkelig, sier Kindred-kommunikasjonssjef Alexander Westrell, til Aftonbladet.

I Hammarskiöld-utredningen oppfordres Svenska Akademien til å politianmelde Kulturscenen Forum, som Arnault står bak, og der Frostenson er medeier.

Firmaet slår fast at Akademien har brutt sine egne vedtekter, som sier at Akademien ikke kan dele ut penger til et komitémedlem.

Expressen skriver at Forum dessuten mistenkes for å ha brutt lover for skattebetaling, bokføring og skjenking.

Majoriteten av Akademien-medlemmene ønsker imidlertid ikke å anmelde, har komiteens sekretær Sara Danius uttalt overfor Svenska Dagbladet.

Frostenson fortsatt med

Expressen skriver at komiteen torsdag holdt en avstemming for å avgjøre Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien.

Utfallet ble i Frostensons favør, med åtte mot seks stemmer. Espmark, Österlund og Englund - som alle trakk seg fredag - skal ha stemt for at hun skal utestenges.

Etter at de tre forfatterne takket for seg, gjenstår det kun 13 medlemmer i komiteen. Svenska Akademiens egne paragrafer fastslår at tolv medlemmer må være på plass for å velge inn nye medlemmer. Det innebærer at komiteen kan kollapse dersom to medlemmer til skulle velge å trekke seg, skriver Expressen.

Det gjør litteraturkritiker Fredrik Wandrup urolig.

- De tre som har trukket seg, er meget oppegående medlemmer. At de trekker seg forteller noe om nivået på denne krisen. Nå er det 13 stykker igjen i Akademien blant disse «Aderton», som skal sitte og dele ut Nobelprisen i litteratur, sier Wandrup.

- Hvis det skal være en sånn liten klikk, som attpåtil støtter en fyr som er under politietterforskning for trakassering av flere kvinner, koker det ned til en parodi.

Vil ha nye medlemmer

ENGASJERER SEG: Kong Carl Gustaf er Svenska Akademiens høyeste beskytter, og har uttalt seg om den indre striden i komiteen. Foto: NTB Scanpix
ENGASJERER SEG: Kong Carl Gustaf er Svenska Akademiens høyeste beskytter, og har uttalt seg om den indre striden i komiteen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Søndag kveld møtte Akademiens sekretær Sara Danius kong Carl Gustaf på Drottningholms slott, for å drøfte krisen.

Kongen er komiteens høyeste beskytter, og beskrev mandag situasjonen som «tråkig». Han er samtidig optimistisk på Akademiens vegne:

- Jeg holder meg informert, vi håper jo på at det her kommer til å løse seg, lød uttalelsen til SVT.

I tirsdagens Klassekampen slår Broen.xyz-redaktør Hilde Sandvik et slag for at dagens komité oppløses, og at 18 nye medlemmer velges inn.

- Slik det er nå, står hele akademiet i fare for å miste all tillit. Med åtte stemmer for Frostensons videre tillit og seks stemmer mot, står de i en ekstremt vanskelig samarbeidskonstellasjon, sier Sandvik.

Det er en løsning Wandrup stiller seg bak.

- De bør nullstille hele greia, oppløse Akademien og sette den sammen på nytt igjen. Det føler jeg må være det eneste riktige å gjøre, slik at de gir komiteen tilbake troverdigheten sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!