Svenske Akademien og Nobelprisen i litteratur

Derfor er det full krise i den svenske Nobelpris-komiteen

En svensk kulturprofil, #metoo og lekkasje av Nobelpris-vinnere er ingredienser i Sveriges største skandale akkurat nå.

I KJERNEN AV KONFLIKTEN: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Kona, poeten Katarina Frostenson, er mangeårig medlem i komiteen. Her er paret avbildet sammen på Nobelmiddag i 2011. Foto: NTB Scanpix
I KJERNEN AV KONFLIKTEN: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Kona, poeten Katarina Frostenson, er mangeårig medlem i komiteen. Her er paret avbildet sammen på Nobelmiddag i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Hele prestisjen til Nobelprisen står på spill, sier Fredrik Wandrup, litteraturkritiker i Dagbladet.

Han mener den pågående krisen i Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, er i ferd med å rive Akademien fra hverandre.

- Dette er tross alt den viktigste litteraturprisen i verden, med et helt overveldende rennomé som jeg synes det må være viktig å beholde seriøsiteten av. Jeg føler tida er inne for en skikkelig grundig oppvask.

Ikke «De Aderton» lenger

Krisen som de siste dagene har tapetsert svenske nettaviser, ble for alvor utløst da tre av medlemmene i Svenska Akademien trakk seg fredag.

Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund valgte å forlate komiteen på grunn av en konflikt rundt Katarina Frostenson, et av komiteens andre medlemmer.

Frostenson er gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han er kjernen i konflikten, og beskyldes for seksuelle overgrep, trakassering og lekkasjer.

Svenska Akademien, som også kalles «De Aderton» («De atten», journ. anm.), teller i dag kun 13 medlemmer.

Det gjør komiteen særdeles sårbar: Om to medlemmer til skulle velge å trekke seg, er komiteen ikke lenger beslutningsdyktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer