Brutale voldtektsscener:Forfatteren av The Game of Thrones, George R. R. Martin mener at voldtektene gjør bøkene og TV-serien troverdig.  Foto: Ap / NTB Scanpix
Brutale voldtektsscener:Forfatteren av The Game of Thrones, George R. R. Martin mener at voldtektene gjør bøkene og TV-serien troverdig. Foto: Ap / NTB ScanpixVis mer

Derfor er det så mye voldtekt i «Game of Thrones»

Forfatter av bøkene George R. R. Martin svarer på kritikken. NB! Spoiler!

(Dagbladet): HBO-serien «Game of Thrones» har møtt sterk kritikk for hvordan kvinner framstilles i serien. Seriens voldtektsscener har fått flere til å reagere.

NB! Denne artikkelen inneholder spoilere.

Den amerikanske senatoren Claire McCaskill har blant annet uttalt på Twitter at hun ikke vil se mer på den populære TV-serien. Også det femnistiske nettstedet «The Mary Sue» er skeptiske, og skriver at de ikke lenger vil omtale «Game of Thrones».

Hjemme i Norge har heller ikke kritikken latt vente på seg. 

Leder i det nystartede partiet Feminstisk Initiativ (FI), Cathrine Linn Kristiansen, sier til Dagbladet at voldtektscenen mellom tvillingene Cersei og Jamie Lannister romantiserer voldtekt.

Siste dråpen En ny voldtektsscene vekker nå oppmerksomhet. I sjette episode av sesong fem voldtas Sansa Stark av sin nye ektemann Ramsey Bolton. Scenen er brutal, og HBO og forfatteren av bøkene serien er basert på, George R. R. Martin, har høstet hard kritikk for dette, både nasjonalt og internasjonalt.

I boka er denne scenen litt annerledes. Det er ikke Sansa Stark som blir voldtatt, men en mindre viktig karakter, Jeyne Poole. Boka er likevel svært grafisk og voldtekten i boka er like alvorlig som i TV-serien.

For mange seere ble dette siste dråpen i universet som blir karakterisert som kvinnediskriminerende.

- «Game of Thrones» er symptomatisk på vår kultur der kvinner stadig krenkes og voldtas som underholdning, sier Cathrine Linn Kristiansen (FI).

Hun mener at «Game of Thrones» kun er ett av mange eksempler på kvinnediskrimiering i populærkulturen.

- Serier som «Criminal Minds», «CSI» og «True Detective» opererer med samme sjargong der en kvinne er død og voldtatt, mens mannlige hovedroller forsøker å løse mysteriet om hvem som har gjort det, sier Kristiansen.

«Voldtekt er troverdig» Selv sier George R. R. Martin til Entertainment Weekly at bokserien er basert på europeisk middelalder da kvinnerollene var ganske annerledes.

Dehumaniserende:Leder for Femnistisk Initiativ, Cathrine Linn Kristiansen, synes voldtektsscene dehumaniserer kvinner. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Dehumaniserende:Leder for Femnistisk Initiativ, Cathrine Linn Kristiansen, synes voldtektsscene dehumaniserer kvinner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Grunnen til at Jean D'arc ble brent på bålet var at hun gikk med bukser. Det viser hvor strenge kvinnerollene var, sier George R.R. Martin.

Martin forteller at han ønsker at bøkene skal være troverdige, til tross for at han skriver fantasylitteratur. Til voldtekstkritikken sier han at fordi krig er en stor del av hans bøker, er også voldtekt et naturlig innslag. Dersom han bare skrev om helter som drepte monstre og storslåtte slagscener, ville han ha vært uærlig.

- Uheldigvis er voldtekt en del av krigføring, også i dag, sier han.

Kristiansen fra Feministisk Initiativ mener at dette ikke er en god nok legitimering av kvinneundertrykkelse i populærkulturen.

- Mange av voldtektsscenene i «Game of Thrones» skjer ikke i krigsscener, men på bordeller og andre steder. De driver ikke handlingen fremover, men er ment for å sjokkere, sier hun.

Kristiansen understreker at selv om hun har sett TV-serien, har hun ikke lest bøkene. Hun mener likevel at kvinnevolden i dagens populærkultur normaliserer voldtekt.

- Serier som «Game of Thrones» bidrar til å dehumanisere kvinner som gruppe.

Kristiansen påpeker at «Game of Thrones» også viser mange sterke kvinner, men mener at dehumaniseringen gjør voldsutøvelse mot kvinner lettere.