Derfor er «Game of Thrones»-stjernene livredde for lunsj med produsentene

- Betyr enten sex eller død.

LONDON (Dagbladet): Ønsker du deg en sikker og langsiktig jobb som skuespiller, er HBOs populære TV-serie «Game of Thrones» kanskje ikke det smarteste valget.

Flere ganger har tilsynelatende viktige personer forsvunnet ut av fantasyserien etter plutselige sverdhugg.

Det mest groteske eksempelet var «Red Wedding»-episoden i forrige sesong, der flere av hovedpersonene ble slaktet ned uten forvarsel (i alle fall for dem som ikke har lest bøkene serien er basert på).

Skumle lunsjinvitasjoner
Da Dagbladet møtte flere av skuespillerne i London i forbindelse med lanseringen av sesong fire, fortalte de at det også for dem kan være skummelt å følge utviklingen i serien.

- Jeg tror det er noe alle skuespillerne tøyser med. Du vet jo aldri hvem som kan komme til å dø neste gang, sier Thomas Brodie-Sangster, som spiller den sanndrømte unngutten Jojen Reed.

REDD FOR Å DØ:  - Jeg tenkte bare: «Oh shit!», sier Carice van Houten om da hun ble invitert ut for å spise med «Game of Thrones»-produsentene. Foto: HBO
REDD FOR Å DØ: - Jeg tenkte bare: «Oh shit!», sier Carice van Houten om da hun ble invitert ut for å spise med «Game of Thrones»-produsentene. Foto: HBO Vis mer

Han forteller at skuespillerne er særlig redde for å bli invitert på lunsj med produsentene.

- Da vet du at det kan handle om to ting: Enten skal du spille inn en sexscene, eller så skal du bli drept, ler han.

- Forrige sesong spurte produsentene om jeg ville spise middag med dem, og jeg tenkte bare: «Oh shit!». Men heldigvis ville de bare prate litt, sier Carice van Houten, som spiller Melisandre.

Får hakeslepp av manus
Det hjelper lite å lese bøkene serien er basert på. Flere ganger har manusforfatterne til TV-serien tatt livet av personer som får leve mye lengre i George RR Martins bøker. Det fikk blant andre den norske skuespilleren Amrita Acharia erfare, da hun forsvant ut av serien i andre sesong. Det til tross for at hennes rollefigur, slavejenta Irri, ennå lever i bøkene.

- Hvis vi ikke har sett produsentene på en stund, og de dukker opp på settet, skriker vi gjerne «Ikke drep meg, ikke drep meg!» etter dem i gangene, sier Liam Cunningham, som spiller sjømannen Davos.

NOE ALLE TØYSER MED: - Du vet jo aldri hvem som kan komme til å dø neste gang, sier Thomas Brodie-Sangster, som spiller unge Jojen Reed. Foto: HBO
NOE ALLE TØYSER MED: - Du vet jo aldri hvem som kan komme til å dø neste gang, sier Thomas Brodie-Sangster, som spiller unge Jojen Reed. Foto: HBO Vis mer

Mye tyder på at de «snilleste» figurene i serien lever farligst. Det påpeker også Aidan Gillen, når vi spør hva han synes om sin egen rollefigur, den særdeles lite sympatiske bordelleieren Lillefinger.

- Det er en brutal verden vi viser fram, og hvis du ikke er tøff, så overlever du ikke. Serien har mange gode mennesker, men de blir ikke værende så lenge. Jeg liker ikke å tenke på at det er beskjeden vi sender ut - at de kjipe folka vinner. Jeg håper ikke det er det som viser seg å være svaret, sier han.

• Sesong fire av «Game of Thrones» har premiere i dag, både på HBO Nordic og C More Series.

SKRIKER ETTER PRODUSENTENE: Vi skriker gjerne «Ikke drep meg, ikke drep meg!» etter dem i gangene, sier Liam Cunningham (Davos Seaworth).
SKRIKER ETTER PRODUSENTENE: Vi skriker gjerne «Ikke drep meg, ikke drep meg!» etter dem i gangene, sier Liam Cunningham (Davos Seaworth). Vis mer