Fredrik Solvang

Derfor er han borte fra Twitter

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang har deaktivert Twitter-profilen sin. - Kom til et punkt der jeg innså at jeg befinner meg i en umulig posisjon, sier han til Dagbladet.

KRITISERES: NRK og programleder Fredrik Solvang har fått kritikk etter at Resett-redaktør Helge Lurås ble invitert som gjest til torsdagens «Debatten». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag glimrer to populære profiler med sitt fravær fra mikrobloggnettstedet Twitter.

Den ene tilhørte USAs avtroppende president Donald Trump, den andre Fredrik Solvang, journalist og programleder for NRKs «Debatten».

Men der Trump har blitt permanent utestengt etter en sikkerhetsvurdering fra Twitter, har Solvang selv valgt å deaktivere kontoen sin. I dette intervjuet forklarer han hvorfor.

- Jeg kom til et punkt der jeg innså at jeg befinner meg i en umulig posisjon, sier Solvang til Dagbladet.

Han sier at han har forsøkt å være «imøtekommende og åpen» overfor følgerne sine på nettstedet.

- Jeg har brukt Twitter aktivt for å forklare redaksjonelle valg og være i kontakt med publikum, men etter «Debatten» torsdag, da vi inviterte Resett-redaktør Helge Lurås, ble jeg sittende nesten to døgn der jeg forsøkte å forklare og forsvare hvordan redaksjonen hadde tenkt.

- Intens mobb

Torsdag stilte «Debatten» spørsmålet «Har vi tatt for lett på Trump?». Bakteppet var angrepet mot Kongressen 6. januar, hvor en mobb Trump-supportere tok seg inn i kongressbygningen.

Fem mennesker mistet livet i kaoset som fulgte, og flere anklager nå den avtroppende presidenten for selv å ha ildnet til angrepet.

I «Debattens» studio var en rekke profilerte politikere, deriblant Ap-leder Jonas Gahr Støre og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H). Invitert var også Helge Lurås, ansvarlig redaktør for det kontroversielle nettstedet Resett.

Lurås' plass i panelet vakte sterke reaksjoner. Solvang beskriver kritikken etter torsdagens «Debatten» som intens:

- Det bygde seg opp det jeg vil betegne som en nokså intens mobb, der det tyter inn en miks av legitime, saklige motforestillinger, personsjikane og slag langt under beltestedet, sier Solvang.

DEAKTIVERTE TWITTER: «Debatten»-programleder Fredrik Solvang. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
DEAKTIVERTE TWITTER: «Debatten»-programleder Fredrik Solvang. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Forsøk på å imøtegå slike henvendelser setter ham i en skvis, sier han.

- Jeg, som NRK-programleder, kan ikke tillate meg å svare i samme tone og med samme aggressivitet som jeg blir tiltalt, men da havner jeg også i en umulig situasjon, sier han, og forklarer:

- Hvis jeg prøver å svare utfyllende og drøftende, slepes jeg ofte inn i diskusjoner der målet er å presse meg til å erkjenne at jeg egentlig er inkompetent og at vi har en agenda jeg ikke har. Hvis jeg svarer kort og formalistisk, beskyldes jeg for å være overflatisk og ta lett på vanskelige problemstillinger.

Det blir feil uansett, mener han.

- Derfor har jeg foreløpig valgt å ta en pause og tenke gjennom om jeg vil være til stede på Twitter.

- Fritt fram for troll

På spørsmål om mengden kritikk i sosiale medier har økt, svarer han:

- Jeg er usikker på om mengden har vokst, men jeg merker definitivt at når jeg stiller meg tilgjengelig på et forum som Twitter, er det fritt fram for anonyme troll og alle andre som ikke forholder seg dannet til reglene for et ryddig ordskifte.

- I hvor stor grad mener du at man må man tåle kritikk som programleder i NRK?

- Debatten går to ganger i uka, og noe av hensikten med programmet er at det skal ha en klar journalistisk profil og vi skal utfordre, så da blir også mange av valgene våre kontroversielle.

RASER: Bent Høie tok til kraftig motmæle da programleder Fredrik Solvang sa at han hadde snakket med FHI om munnbind-bruk. «Debatten» tirsdag 27. oktober. Video: NRK Vis mer

Vet ikke om han reaktiverer

Solvang har akseptert at både ris og ros knyttet til «Debatten» rettes mot ham.

- Men jeg har innsett at jeg verken kan tilfredsstille eller svare mange hundre tusen seere. Det blir spesielt vanskelig når det blant alle som har en mening om både meg og «Debatten», finnes dem som bare er ute etter å krangle eller harselere.

Nå må han tenke seg og før han tar stilling til om han vil reaktivere kontoen, sier han.

- Per nå får de som har en mening om Debatten henvende seg til NRKs publikumsservice og klage til Kringkastingsrådet.

Fikk «Utøya-kort»-kritikk

Fredag kveld fikk Solvang krass kritikk på Twitter etter at «Debatten»-seer Tore Sinding Bekkedal postet en skjermdump fra en privat samtale med ham.

Bekkedal var på Utøya 22. juli 2011. Han sier til Dagbladet at han ble opprørt over diskusjonen som fulgte på Twitter etter torsdagens «Debatten»-sending, og sendte en melding til Solvang med ordlyden:

«Faen heller, mann. Det står om liv! Jeg var i skjul og lyttet til minne venner forblø på Utøya … og så må jeg se deg framstille det som urimelig at du engang skal kunne stå for dine egne redaksjonelle vurderinger for hva du sender på NRK1. Det er faktisk patetisk».

AVSLØRER: Fredrik Solvang er alltid beinhard når han leder «Debatten» på NRK, men nå forteller han hva han frykter skal skje under sending og hva som gjør han nervøs. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer

Bekkedal postet seinere en skjermdump av svaret han fikk fra Solvang:

«Det Utøya-kortet er nokså drøyt. Jeg har aldri sagt det er urimelig at jeg skal stå for redaksjonelle beslutninger, hvor tar du det fra? Og til neste gang, hvis du vil invitere meg til samtale, ikke kall meg patetisk.»

Bekkedal sier han synes det er synd at Solvang har slettet profilen sin.

- På Twitter er han sta som et esel, men jeg setter faktisk enorm pris på at han viser sitt publikum respekt nok til å krangle med oss.

- Intenst giftig

Han sier at han synes Solvang er en «svært dyktig programleder».

- Det ville selvsagt stått respekt av en skikkelig beklagelse til meg personlig, men det var ikke fordi jeg var personlig såret at jeg valgte å offentliggjøre meldingen. Solvang har enorm makt og «Utøya-kortet» faller aldri i et kulturelt vakuum.

Han kaller begrepet «intenst giftig».

- Det er et sykdomstegn for samfunnet at dette ondskapsfulle begrepet eksisterer og brukes i sentrale maktstrukturer. Jeg er bare en enkeltperson med en vanlig jobb og et vanlig liv, men jeg har også mine egne uvanlige erfaringer - som jeg har all rett til å fortelle om.

- Provosert av stilen

Solvang er forelagt Bekkedals uttalelser.

- Del av foranledningen for at jeg deaktiverte kontoen nå, var at jeg opplevde det heller ikke nyttet å beklage en feil jeg innså jeg hadde gjort. Jeg ble skrevet til privat på Twitter med banneord og en beskyldning om at det er «patetisk» at jeg ikke vil stå ved egne redaksjonelle vurderinger, som vedkommende mente avler politisk vold slik vi så den 22. juli.

Henvendelsen opprørte Solvang.

- Jeg ble da så provosert av stilen og påstandene at jeg i vanvare ba vedkommende ikke bruke «Utøya-kortet». Dette ordvalget har jeg i ettertid gjentatte ganger beklaget på Twitter, sier han.

- Jeg også kan gjenta beklagelsen her. Jeg la ikke noe annet i det enn at jeg ikke syns noe om en slik måte å innlede samtaler på. Men da det ikke hjalp å beklage, og alt jeg skrev ble vrangtolket, innså jeg at jeg bare måtte gi opp hele Twitter. Så jeg må tenke meg nøye om jeg orker mer Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer